Η 5η Γυναικεία Κραυγή στα Χανιά

11.20
Το Διεθνές Φεστιβάλ «Γυναικεία Κραυγή», με θέμα την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το ξεκίνημά του στη Δομινικανή Δημοκρατία το 2011 από το Διεθνές Κίνημα Ποιητριών (Mujeres Poetas Internacional) και με τη συμμετοχή 41 χωρών παγκοσμίως, επανέρχεται στην Ελλάδα το Μάρτιο. Φέτος το Φεστιβάλ, όντας αφιερωμένο στις Δομινικανές αδερφές Μιραμπάλ, τελεί υπό την αιγίδα της Ουνέσκο και συμμετέχει στους παγκόσμιους εορτασμούς για το 2015 ως «έτος φωτός». 
Τη στιγμή που το ένα τρίτο των Ελληνίδων και όλων των γυναικών της Ευρώπης πέφτει θύμα σωματικής ή ψυχολογικής βίας, αλλά και παλαιωμένες αντιλήψεις, με θρησκευτικό ή άλλο μανδύα, καταδικάζουν τη γυναίκα σε μια ύπαρξη αόρατη και μια ζωή αβίωτη με στέρηση πρωταρχικών δικαιωμάτων, δεν υπάρχει περιθώριο για αδιαφορία. Έτσι, η 5η Γυναικεία Κραυγή έρχεται να αφυπνίσει συνειδήσεις και να καυτηριάσει ένα παγκόσμιο θλιβερό φαινόμενο, περισσότερο ενδυναμωμένη, πλούσια και ηχηρή αυτή τη φορά!
Υπό τη διοργάνωση φέτος του περιοδικού λόγου, κριτικής και ιδεών Νέο Πλανόδιον, το Φεστιβάλ περιέλαβε σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα και μεταφέρεται πλέον για τρεις μέρες στο Νομό Χανίων. Συγκεκριμένα, το διήμερο 27-28 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί σειρά προβολών και μια κεντρική εκδήλωση στον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Χανίων (Νεώριο Μόρο), ενώ στις 29 Μαρτίου το Φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Κίσαμο για εκδήλωση σε συνεργασία με τον Φιλολογικό Σύλλογο Κισάμου.  
Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν οι: Κώστας Κουτσουρέλης (ποιητής/μεταφραστής), Μαρία Γιατρουδάκη (ψυχολόγος), Έλενα Σταγκουράκη (μεταφράστρια/ κριτικός θεάτρου), Ιωάννα Γαλανάκη (ποιήτρια/συγγραφέας), Αριάδνη Παπιδάκη (φιλόλογος), Λίλα Τρουλινού (φιλόλογος), Μαρία Φουράκη (ηθοποιός), Αντώνης Μυλωνάκης (μουσικός), Νεκταρία Μενδρινού (ποιήτρια), Χρυσή Πευκιανάκη (κοινωνική λειτουργός), Ελένη Γεωργακάκη (φιλόλογος), Ειρήνη Ξηρουχάκη (φιλόλογος), Μιχάλης Στρατάκης (βιολόγος) και άλλα μέλη του Φιλολογικού Συλλόγου. Λεπτομέρειες στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. 
Πέρα από το Νέο Πλανόδιον, την 5η Γυναικεία Κραυγή στηρίζει το Instituto Cervantes Αθηνών, ο Κύκλος Ποιητών, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η Βιβλιοθήκη Βολανάκη, το κέντρο Abanico, ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, ο Δήμος Κισάμου Χανίων και ο Φιλολογικός Σύλλογος Κισάμου. Την οργάνωση και το συντονισμό της ελληνικής συμμετοχής στο Φεστιβάλ ανέλαβε η μεταφράστρια και κριτικός θεάτρου Έλενα Σταγκουράκη ως επίσημη εκπρόσωπος του Διεθνούς Κινήματος Ποιητριών (MPI) στην Ελλάδα.