Χανια
«Νέοι δημιουργοί και Δημόσιος χώρος» Εβίτα Τσακαλάκη & Μαρία Κριτσωτάκη, «YOUR-topia»

Μία χωρογραφική και χρονικά χαρτογραφική performance που διαπραγματεύεται τα όρια της ελευθερίας ενός εγκαταλελειμμένου χώρου στην συνύπαρξή του με τη ‘’νέα ευκαιρία’’ ζωής. Δύο εργάτριες της τέχνης, του ήχου και της κίνησης βρίσκονται σε συνομιλία με την ιστορία των υλικών του χώρου, μέσα από τη ματιά του φιλοξενούμενου, του συνεργάτη και τέλος του οικοδεσπότη.

Θέλει ο χώρος να καταληφθεί ξανά;
Θέλει να ζήσει μια καινούργια ζωή;
Σε τι πλαίσιo; Πόσο παρεμβατικοί μπορούμε να είμαστε;
Είμαστε ευπρόσδεκτοι “εισβολείς”;
Η εγκατάλειψη από την ανθρώπινη ύπαρξη ενός χώρου είναι εγκατάλειψη;
Ο ίδιος ο χώρος ως κεντρικός άξονας της κινητήριας δύναμης του έργου, καθορίζει τις ακτίνες της κίνησης και του ήχου μέσα σε ένα αέναο παιχνίδι εναλλαγής ρόλων με καθετί που κινείται μέσα και έξω από αυτό. Χρειάζεται ένας εγκαταλελειμμένος χώρος ανακαίνιση ή χρειάζεται υποστήριξη σε αυτό που ήδη είναι και έχει προκύψει με την πάροδο του χρόνου και της ιστορίας;

Χρησιμοποιώντας τα εργαλεία τους, οι περφόρμερ μέσω της γνωριμίας και της μελέτης προσπαθούν να αφουγκραστούν κάποια επιθυμία του χώρου, με τελικό στόχο την εκπλήρωση της ουτοπίας του. Ίσως απλώς η παρουσία μας, η συνύπαρξη μας στον τόπο/χώρο και οι τόποι που κι εμείς κουβαλάμε είναι το δώρο που ονειρεύτηκε να λάβει. Μία συνύπαρξη τόπων σε μία υπερ-τοπία.

Παράσταση
Mariana Collado & Lucio Baglivo, «MyL» (Ισπανία)
27 Ιουλίου | 20:00 | Πλατεία Γιαλί Τζαμισί
Είσοδος ελεύθερη
Πως πλησιάζουμε κάποιον που θεωρούμε ότι είναι διαφορετικός από εμάς;
Τι μας φέρνει κοντά;
Και τι μας απομακρύνει;
Τι μπορεί να φέρει ενας χορευτής του flamenco σε έναν χορευτή του σύγχρονου χορού;
Και το αντίστροφο;
Πως μπορούν δυο άνθρωποι που επικοινωνούν μέσω της κίνησης αλλά από διαφορετικά χορευτικά υπόβαθρα (flamenco και σύγχρονο) να καταλαβαίνουν ο ένας τον άλλον;
Πως μπορεί το άγνωστο να μας επηρεάσει;
Το εγχείρημα αυτό μας επανενώνει πλησιάζοντας την ηλικία των 40 ετών και με σχεδόν όλη τη ζωή μας αφιερωμένη στις παραστατικές τέχνες. Η Mariana είναι χορεύτρια flamenco και ο Lucio χορευτής σύγχρονου χορού, ηθοποιός και ακροβάτης. Το “MyL” σκοπεύει να εξετάσει στη σκηνή, μέσω του χορού, του θεάτρου και των ακροβατικών, πως μπορεί να αντιμετωπισθεί ότι θεωρούμε διαφορετικό ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα που η μόνη τους επιδίωξη είναι να μοιραστούν έναν χορό μαζί.
Ερμηνεία: Mariana Collado & Lucio A. Baglivo
Πρωτότυπη μουσική: Víctor Guadiana y Pantera Acosta
Κοστούμια: Belén de la Quintana
Φωτογραφία: Bernardo Sancho
Χορογραφία & Σκηνοθεσία: Mariana Collado & Lucio A. Baglivo