Να επιβάλλονται άμεσα τα πρόστιμα στους δασικούς παραβάτες ζητά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση

15.06

Στο πλαίσιο του προγράμματος Life για την ενημέρωση και την πληροφορία, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ενημέρωσε τους δασοφύλακες και τους υπευθύνους των Διευθύνσεων Δασών Χανίων και Ρεθύμνου για την προσοχή που πρέπει να εφιστήσουν στις περιοχές Natura. Οι δασοφύλακες πρέπει να ενημερώσουν τους ιδιοκτήτες που στο χωράφι τους φυτρώνουν προστατευόμενα είδη ή δασικά δέντρα να μην τα καταστρέφουν. Αλλαγή στη διαδικασία επιβολής προστίμων προτείνει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης.  
 
 
Επιμορφωτικό σεμινάριο παρακολούθησαν τη Δευτέρα οι δασοφύλακες των Χανίων και του Ρεθύμνου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης για τα οικοσυστήματα των περιοχών Natura. Οι δασοφύλακες ενημερώθηκαν για τις περιπτώσεις στις οποίες μπορούν να επιδώσουν πρόστιμα σε ιδιοκτήτες που στην περιουσία τους υπάρχουν προστατευόμενα φυτά και εκείνοι τα καταστρέφουν.
 
Εκτός από τις περιοχές natura, μπορεί ένα ενδημικό φυτό της Κρήτης να βρίσκεται στην περιουσία κάποιου. Οι δασοφύλακες ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να καταγράψουν το συγκεκριμένο οικοσύστημα ενημερώνοντας αρχικά τον ιδιοκτήτη για το τι υπάρχει στο χωράφι του με στόχο να το προστατεύσει και ο ίδιος.
 
Η προστασία δεν αφορά μόνο χαμηλή βλάστηση αλλά και τα δασικά δέντρα, καθώς υπάρχουν κάποιοι που προχωρούν τον χειμώνα σε παράνομη υλοτομία και η κα Μαρία Κοζυράκη, Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, τονίζει ότι πρέπει με νομοθετική ρύθμιση να αλλάξει η διαδικασία.
 
Να σημειωθεί ότι προέχει η πρόληψη αντί της καταστολής για την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, καθώς άπαξ και καταστραφεί το δάσος δεν μπορεί να επιστρέψει στην αρχική του μορφή..