«ΝΑΙ» υπό προϋποθέσεις λένε τώρα οι γιατροί

10.59

“ΝΑΙ” υπό αυστηρές προϋποθέσεις, λένε οι γιατροί στη χρήση πλαστικού χρήματος για την πληρωμή όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών.

 Ο ιατρικός κόσμος της χώρας ρίχνει τους τόνους και ζητά τη διασφάλιση του ιατρικού απορρήτου και τη μείωση του “κόστους” του νέου συστήματος για τους γιατρούς μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες.

Αναλυτικότερα, μετά τις γκρίνιες και τις αντιδράσεις, έβαλαν “νερό στο κρασί” τους και αποδέχονται την υποχρεωτική χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας για την πληρωμή ιατρικών επισκέψεων.

Οι γιατροί που λένε “ΝΑΙ” στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ζητούν αφενός να μην στοχοποιείται ο κλάδος τους και αφετέρου να διασφαλιστεί το ιατρικό απόρρητο. Μάλιστα ζήτησαν εξαιρέσεις στην εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως στους ηλικιωμένους, αλλά και σε καταστάσεις ασθενών, όπως είναι τα έκτακτα περιστατικά.

Οι ιατρικοί σύλλογοι ζητούν επιπλέον να διασφαλιστεί και η μείωση του κόστους του νέου συστήματος για τους γιατρούς μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες.

Ειδικά για το θέμα του απορρήτου προτάθηκε από την πλευρά του υπουργείου η χρήση ενός κωδικού για κάθε γιατρό, τον οποίο θα πιστοποιούν οι ιατρικοί σύλλογοι σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το όνομα και την ειδικότητα του γιατρού στον οποίο αντιστοιχεί ο κάθε κωδικός, θα γνωρίζουν μόνον ο εκάστοτε σύλλογος και το υπουργείο Οικονομικών.

Το μέτρο αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές του 2016, ενώ αυτή τη στιγμή το 30%-40% των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών ιατρείων δέχονται πιστωτικές κάρτες.