“Να κοιτάξει η κυβέρνηση τα ακριτικά νησιά, για να μην τα παρουσιάζουν ως γκρίζες ζώνες” λέει η Δήμαρχος Γαύδου

15.34

Στις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς μέσω του Α’ Προγράμματος, αποκαλύπτοντας ότι «η Αθήνα έχει ζητήσει από την Κομισιόν ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που ακυρωθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο ότι η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει ως γκρίζα ζώνη τη Γαύδο, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Δημάρχου Ευαγγελίας Καλλίνικου.

Η Δήμαρχος Γαύδου, είπε στην Νέα Τηλεόραση, ότι «καλά θα κάνει η κυβέρνηση να κοιτάξει τα ακριτικά νησιά για να μην τα παρουσιάζουν ως Γκρίζες Ζώνες.  Ήμασταν 100 – 150 κάτοικοι και έχουμε μείνει περίπου 50. Θέλουν να μας διώξουν, γιατί είναι δύσκολο να ζήσουμε εδώ», είπε μεταξύ άλλων.  

Εν τω μεταξύ, «αν και οι δεσμεύσεις φαίνεται να τηρούνται, δεν αποκλείεται η Άγκυρα να ζητήσει την αποχώρηση του ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», εκτίμησε ο υπουργός Εξωτερικών.
Όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, ο κ.Κοτζιάς τόνισε ότι «σε όλα τα διεθνή φόρα αποδεικνύεται η σωστή τακτική της Αθήνας και η αποτυχία της προσπάθειας της Αγκυρας να προσδιορίζει ως γκρίζα ζώνη τις Οινούσσες.

«Τώρα η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιάσει ως γκρίζα ζώνη τη «Γαύδο«, σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς, χαρακτηρίζοντας την Τουρκία ως μία χώρα «νευρική, που χρειάζεται προσοχή και ανοικτούς διαύλους».
«Στα 12 χρόνια διακυβέρνησης από τον Ταγίπ Ερντογάν είχαμε προκλήσεις, αλλά όχι θερμό επεισόδιο», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Για το ζήτημα της ανάγνωσης του Κορανίου από την Αγιά Σοφιά, ο Νίκος Κοτζιάς υπενθύμισε την αυστηρή ανακοίνωση των ΗΠΑ και άλλων χωρών, ενώ χαρακτήρισε «άδικη την κριτική της αντιπολίτευσης».
«Θέμα Τσαμουριάς δεν υφίσταται» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό υποστήριξε «4 φορές και ο Αλβανός ομόλογός του κατά την συνάντησή τους», καθώς και ότι «ο Αλβανός πρωθυπουργός δεν έθεσε το θέμα δημόσια».

Ενεργό παραμένει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, τόνισε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Ακόμη, σημείωσε πως «μετά από διπλωματικές ενέργειες, η Αυστρία -μετά από πολλά χρόνια- κάλεσε την Ελλάδα στην επόμενη σύσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια»,
σχολιάζοντας πως «αποδεικνύεται ότι χρειάζεται τόλμη, ευελιξία, αλλά και ψυχραιμία».

Ο ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι από την ερχόμενη Παρασκευή, πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα, ο γενικός γραμαμτέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος αναμένεται να μεταβεί στην Λέσβο, στις 18 Ιουνίου προκειμένου να συναντηθεί με μετανάστες, με αιτούντες άσυλο αλλά και με τους εθελοντές που τους στηρίζουν.