Άφαντος ο Κιμ από τα γενέθλια του κυβερνώντος κόμματος

11.16
Σεούλ
Ο ηγέτης της Βορείου Κορέας δεν εμφανίστηκε ούτε στις εκδηλώσεις της επετείου του Εργατικού Κόμματος: Το όνομά του δεν βρίσκεται στη λίστα των επισήμων που έχει μεταδώσει το κεντρικό πρακτορείο ειδήσεων. Η απουσία του Κιμ Γιονγκ Ουν για αρκετές εβδομάδες έχει πυροδοτήσει κάθε είδους εικασίες και σενάρια για το τι μπορεί να συμβαίνει στην Πιόνγκγιανγκ.

Στην κατάθεση στεφάνων στο μαυσωλείο των Κιμ ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος ήταν ο στρατηγός Χουάνγκ Πιόνγκ Σο, ο οποίος και κρατά τα ηνία κατά τη διάρκεια της ανεξήγητης απουσίας του ηγέτη. Στεφάνι κατατέθηκε ωστόσο στο όνομα του Κιμ. 

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στις 3 Σεπτεμβρίου και ακολούθησε μία λιτή και ασαφής επιβεβαίωση ότι ο ηγέτης έχει προβλήματα υγείας. Στο πιο πρόσφατο βίντεο που υπάρχει, εμφανίζεται να κουτσαίνει.

Έκτοτε, ο Κιμ έλειπε από διάφορες εκδηλώσεις στις οποίες θα έπαιρνε, λογικά, μέρος. Το τελευταία πρόσφατο ανησυχητικό σημάδι απουσίας ήταν η υποδοχή των βορειοκορεατών αθλητών στην Πιόνγκγιανγκ μετά τους αγώνες στη Σεούλ. Ο Κιμ, θα περίμενε κανείς, θα έπρεπε να ήταν εκεί για τον θρίαμβο που είχε στηθεί, αλλά τελικά οι βορειοκορεάτες απογοητεύτηκαν.  

Έκτοτε, οι βορειοκορεάτες βλέπουν όλο και συχνότερα τον στρατηγό Χουάνγκ Πιόνγκ Σο. Ο στενότερος στρατιωτικός σύμβουλος του Κιμ ήταν επικεφαλής της βορεικορεατικής αντιπροσωπείας που πήγε στη Σεούλ -και έτσι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που έχει πάει στο Νότο.

Η προσωπολατρεία στην Πιονγκγιάνγκ σε συνδυασμό με την ιδιαίτερα εσωστρεφή φύση του βορειοκορεατικού κράτους είναι το τέλειο έδαφος για να καλλιεργηθούν κάθε είδους εκτιμήσεις: «Μήπως έχει γίνει πραξικόπημα;» ρωτάνε (ή εύχονται) κορεάτες στο Νότο και παρατηρητές ανά την υφήλιο.

Πηγή που επικαλείται το Reuters την Παρασκευή υποστηρίζει ότι ο Κιμ είχε τραυματιστεί στους αστραγάλους κατά τη διάρκεια επιθεώρησης στρατιωτικών ασκήσεων και διαβεβαίωσε ότι «βρίσκεται στην εξουσία».

Newsroom ΔΟΛ