«Ναι» και από την αυστριακή Βουλή στο νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα

15.38

Πράσινο φως να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας έως 86 δισ. ευρώ έδωσε με μεγάλη πλειοψηφία το Κοινοβούλιο της Αυστρίας στην κυβέρνηση. Ενα πρώτο βήμα και μία σοβαρή ευκαιρία χαρακτηρίζει ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα. Και τονίζει ότι η υπερψήφισή του είναι «ευθύνη απέναντι στην ενιαία Ευρώπη». 
 
Πρόκειται για μία προσπάθεια, ένα πρώτο βήμα για να αποτραπεί μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Μπορεί να μην υπάρχει κάποια εγγύηση γι’ αυτό, ωστόσο με το σχέδιο βοήθειας 82 έως 86 δισεκατομμυρίων ευρώ για τρία χρόνια, γίνεται ένα πρώτο βήμα ενός σκληρού δρόμου στην κατεύθυνση να μπορεί και πάλι η Ελλάδα να δανειστεί από τις αγορές χωρίς να εξαρτάται από τη βοήθεια από τους πιστωτές», τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών στην ομιλία του στην έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της αυστριακής Βουλής, πριν από την ψηφοφορία. 
 
Η πλειοψηφία υπέρ της εξουσιοδότησης της κυβέρνησης θεωρούνταν βέβαιη, καθώς τη σχετική πρόταση αναμενόταν να υπερψηφίσουν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού. 
Και τα τέσσερα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η «Ομάδα Στρόναχ» του αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ είχαν δηλώσει ότι θα την καταψήφιζαν. 
 
Κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, το Κόμμα των Ελευθέρων ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ