Ναι λέει η ΡΑΕ στα φωτοβολταϊκά στέγης για την Κρήτη

07.45

Ένα?δώρο στους καταναλωτές της Κρήτης επιφυλάσσει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας! Τι αμέσως προσεχές διάστημα ενεργοποιεί νέο πακέτο, ανοίγει ?χώρο? για επιπλέον χορήγηση αδειών σε φωτοβολταϊκά της στέγης- κατι που τα προηγούμενα χρόνια είχε?μεγάλη ζήτηση!

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ Νίκος Μπουλαξής δεσμεύθηκε για τη νέα αδειοδότηση σε φωτοβολταϊκά στην Κρήτη κάνοντας έτσι δεκτό το αίτημα της περιφέρειας να δώσει περισσότερο χώρο στους καταναλωτές εδώ.

?Θα πάρετε 20 επιπλέον Μεγαβάτ? τόνισε ο κ.Μπουλαξής που επεσήμανε ότι η ΡΑΕ αποδέχεται το αίτημα της περιφέρειας Κρήτης η οποία εμπεριστατωμένα είχε κάνει το σχετικό αίτημα ζητώντας να πάρουν περισσότεροι καταναλωτές άδεια για τις στέγες.

Ο κ.Μπουλαξής που βρέθηκε πρόσφατα στην Κρήτη για το συνέδριο της ενέργειας και τον σχεδιασμό που κάνει το νησί ήταν σαφής ότι πρόκειται για ειλιμμένη απόφαση και σύντομα θα υλοποιηθεί.

Ιδιαιτέρως, όπως ειναι φυσικό, ικανοποιημένη και η αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας κ.Βριγινία Μανασάκη που επεσήμανε ότι ήταν απολύτως τεκμηριωμένο το αίτημα αυτό:

?Δεσμεύτηκε ο κ.Μπουλαξής κατόπιν του αιτήματός μας ότι μπορεί να γίνει αυτό και θα γίνει. Είναι μια πολιτική απόφαση για την Κρήτη και εμείς έχουμε αποδείξει με τις μελέτες το τεράστιο δυναμικό που έχουμε. Στόχος μας είναι να κάνουμε κάθε κάτοικο του νησιού αυτοπαραγωγό? λέει η κ.Μανασάκη και προσθέτει ότι ακολουθούν και άλλες σημαντικές πολιτικές όπως ο συμψηφισμός ενέργειας, ο σχεδιασμός που υπάρχει είναι γενικότερος.

Να σημειώσουμε ότι η Κρήτη συμμετείχε στο πρόγραμμα, αλλά?δεν έφτασε η αδειοδότηση τη ζήτηση!

Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή μικρή επιχείρηση μπορεί να συμμετέχει άμεσα στο πρόγραμμα για τα Οικιακά φωτοβολταικα στέγης αρκεί να υπάρχει σύνδεση με την ΔΕΗ. Δηλαδή το κτίριο στο οποίο θα γίνει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος να διαθέτει μια ?χελώνα? σύνδεσης στο δίκτυο της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα, μη επιτηδευματίες και φυσικά ή νομικά πρόσωπα επιτηδευματίες που κατατάσσονται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (με προσωπικό ως 10 άτομα και τζίρο ως 2 εκατ. ευρώ). Ειδικότερα, δικαίωμα ένταξης έχουν είτε οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από τον διαχειριστή έπειτα από συμφωνία του συνόλου, είτε ένας εξ αυτών μετά την παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους

Θα πρέπει να γίνει πρακτικό ομόφωνης απόφασης της γενικής συνέλευσης ή έγγραφη συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών του κτιρίου. Το ίδιο ισχύει και στις παλιές πολυκατοικίες που δεν έχουν κανονισμό. Επίσης έαν κάποιος έχει το αποκλειστικό δικαίωμα χρήσης της ταράτσας μπορεί να ξεκινήσει την εγκατάσταση για ίδιο όφελος έαν αυτό δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού της πολυκατοικίας.

Βασική προϋπόθεση για την προσθήκη φωτοβολταϊκού συστήματος για την πώληση ενέργειας είναι η ύπαρξη ηλιακού θερμοσιφωνικού συστήματος. Ο λόγος είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ενοποιημένη γενικότερη αντίληψη στους καταναλωτές σχετικά με τα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας.

Επίσης δεν υπάρχει καμία απαίτηση για άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΡΑΕ δεν εμπλέκεται με κάνεναν τρόπο στην όλη διαδικασία. Θα υπογράψεται 2 συμβάσεις με την ΔΕΗ. Η μια αφορά την σύνδεση του φωτοβολταϊκού συστήματος με το δημόσιο δίκτυο και την τοποθέτηση του νέου μετρητή ?χελώνα?, ενώ η άλλη θα είναι η σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπάρχει πάντως η υποχρέωση για ενημέρωση της ΡΑΕ σχετικά με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

 

 

 

 

 

cretalive.gr