Αγιασμός με πέντε νέα σχολεία και… παλιά προβλήματα

13.52

  
Με πέντε νέα σχολεία και παλιά προβλήματα, ήχησε σήμερα στο Ρέθυμνο το πρώτο κουδούνι, που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου.
 
Μετά από περίπου 30 χρόνια, στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση προστέθηκαν τέσσερα υπερσύγχρονα σχολικά συγκροτήματα για τα οποία όμως ο απαραίτητος υλικοτεχνικός εξοπλισμός, εξασφαλίστηκε στο "παρά πέντε" με δωρεές και χορηγίες των τοπικών φορέων και επιχειρηματιών.
 
Ωστόσο, μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων στα σχολεία της δευτεροβάθμιας, ενώ στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία η κατάσταση είναι οριακή.
 

Διαφορετικό ήταν σήμερα το πρώτο κουδούνι για 544 μαθητές του Ρεθύμνου, που πέρασαν την πύλη των πέντε υπερσύχρονων σχολείων, που είναι τα μοναδικά σ’ ολόκληρη την Κρήτη που κατασκευαστήκαν εν μέσω οικονομικής ύφεσης. Πρόκειται για το Αρσάνειο γυμνάσιο και λύκειο στο Σφακάκι, το γυμνάσιο και λύκειο Ατσιποπούλου και το δημοτικό Γερανίου.
 
Και ενώ τα κτίρια παραδόθηκαν στην ώρα τους, δεν συνέβη το ίδιο και με τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Το υπουργείο Παιδείας έστειλε μόνο θρανία και καρέκλες, ενώ για τον υπόλοιπο εξοπλισμό ένωσαν τις δυνάμεις τους, ο δήμος, η περιφέρεια και η τοπική εκκλησία σε συνεργασία με επιχειρηματίες των περιοχών.
 
Στο Αρσάνειο γυμνάσιο θα φοιτήσουν φέτος 130 μαθητές και άλλοι 24 στο λύκειο, ενώ στο γυμνάσιο Ατσιπούλου οι μαθητές αριθμούν τους 230 και στο λύκειο τους 75. Στο νέο δημοτικό Γερανίου, οι μαθητές είναι γύρω στους 90.
 
Ο αγιασμός που σηματοδοτεί τη νέα σχολική χρονιά συνοδεύεται όμως και με σοβαρότατες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας, αφού κανένα σ’ ολόκληρο το νομό δεν διαθέτει το σύνολο των καθηγητών ειδικοτήτων.
 
Στο μεταξύ, ηχηρή ήταν η παρέμβαση του μητροπολίτη Ρεθύμνου, που σχολίασε με καυστικό τρόπο τις αλλαγές που επιχειρούνται στο μάθημα των θρησκευτικών, αλλά και τις διαφοροποιήσεις που καταγράφονται για την καθιερωμένη πρωινή προσευχή.
 
Σε ότι αφορά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά του Ρεθύμνου, αυτά θα λειτουργήσουν χωρίς ιδιαίτερα κενά στις βασικές ειδικότητες.