Άγιος Βασίλης…Υπάρχει; Πώς να πείτε την αλήθεια και πώς να πείτε…ψέμματα!

19.52

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται πότε πρέπει να πουν στα παιδιά τους ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, αλλά τον έχουμε δημιουργήσει εμείς στην φαντασία μας.
 
Στην παιδική ηλικία 6 έως 12 ετών το παιδί αρχίζει σιγά σιγά να ξεχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό. Μπορεί να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος, τι είναι φανταστικό και τι αληθινό. Αν το παιδί αμφισβητεί την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη μάλλον ήρθε η ώρα να του αποκαλύψετε την αλήθεια για τον Άγιο.

Καλό θα είναι να αναφέρετε την πραγματική ιστορία και από πού ξεκίνησε αυτό το παραμύθι. Ευκαιρία είναι σε περίπτωση, που δεν ξέρετε, να το μάθετε να ψάχνει πληροφορίες σε εγκυκλοπαίδειες ή στο διαδίκτυο. Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα μιλήστε του για τον Άγιο Νικόλα.

Ο Άγιος Νικόλας μοίραζε δώρα σε όλα τα παιδάκια τα ορφανά. Πήγαινε τα βράδια και άφηνε δώρα. Από εκείνον ξεκίνησε ο Άγιος Βασίλειος, που κάποιος παραμυθάς τον βάπτισε με αυτό το όνομα. Μπορείτε να τα παροτρύνετε να νιώσουν και εκείνα όπως ο Άγιος Νικόλας, μοιράζοντας δωράκια σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

“Ουσιαστικά δεν υπάρχει σωστή χρονική στιγμή για να πείτε στο παιδί σας ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης” επισημαίνει η Dr. Glen Elliot- αναπληρώτρια καθηγήτρια και διευθύντρια του τμήματος Ψυχολογίας Παιδιών και Ενηλίκων στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και Σαν Φρανσίσκο. “Το πιο σημαντικό είναι να πάρετε το μήνυμα από το παιδί σας, όταν ίσως είναι έτοιμο να καταλάβει, και να μην παρατείνετε την φαντασία του για τη δική σας ευχαρίστηση”.

Αφήστε το παιδί σας να σας οδηγήσει

Όπως η Dr. Elliot, πολλοί από τους ειδικούς υποστηρίζουν ότι οι γονείς θα πρέπει να περιμένουν να δούν σημάδια από τα παιδιά τους, ότι είναι έτοιμα να σταματήσουν να πιστεύουν στον Άη Βασίλη. “Όταν τα παιδιά αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι ο Άη Βασίλης μπορεί να μην είναι υπαρκτός, θα κάνουν ερωτήσεις- και αυτή είναι μια ευκαιρία για τους γονείς να συζητήσουν μαζί τους για το τι τους φαίνεται λογικό και τί όχι σε αυτήν την ιστορία”, αναφέρει η ψυχολόγος Dr. Helen Egger (Duke University).

Για παράδειγμα, τις γιορτινές μέρες που πάτε για ψώνια , η κόρη σας μπορεί να αρχίσει να είναι καχύποπτη όταν βλέπει 3 διαφορετικούς Άη Βασίληδες. Ή ο γιός σας μπορεί να ρωτάει πώς είναι δυνατόν ο Άη Βασίλης να πηγαίνει σε όλα τα σπίτια του κόσμου σε μια νύχτα και πως μπαίνει σε σπίτια που δεν έχουν καμινάδες.

“Ένας φίλος του γιού μου, πέρυσι, είπε την αλήθεια για τον Άη Βασίλη” λέει η Caroline, μητέρα ενός επτάχρονου αγοριού. “Ο Ian ήρθε σπίτι και ρώταγε αν τελικά είμαστε εμείς που αγοράζουμε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα του. Εμείς αστειευτήκαμε λέγοντάς του “Ξέρεις πως είμαστε πολύ τσιγκούνηδες για να σου αγοράζουμε δώρα”, αλλά μετά τον ρωτήσαμε την γνώμη του γι’αυτό. Αυτό που βγήκε από την συζήτηση ήταν ότι ο Ian ήξερε πως δεν υπήρχε Άγιος Βασίλης, αλλά δεν ήθελε να του το λέμε κάθε φορά και να καταστρέφουμε την Χριστουγεννιάτικη φαντασίωσή του.”

Όπως τα παιδιά σας δείχνουν σημάδια ότι είναι έτοιμα να σταματήσουν να πιστεύουν στον Άη Βασίλη, τα ίδια σημάδια σας δείχνουν και όταν δεν είναι έτοιμα. “Αν το παιδί σας δεν είναι έτοιμο να ακούσει την αλήθεια, πολύ απλά δεν θα την δεχτεί – ή αν είναι πολύ μικρό σε ηλικία δεν θα κατανοήσει καν αυτό που του λέτε” λέει η Dr. Egger, η οποία το γνωρίζει από προσωπική εμπειρία. Όταν τα παιδιά της ήταν έξι και τριών χρονών, τους διάβασε μια ιστορία που έλεγε ρητά ότι δεν υπάρχει Άη Βασίλης. Όταν τελείωσε την διήγηση, κατάλαβε ότι κανένα από τα παιδιά της δεν είχε συλλάβει το μήνυμα της ιστορίας.

Εμμένοντας στο Πνεύμα των Χριστουγέννων
Η Dr. Elliot και η Dr. Egger, συμφωνούν στο ότι σημασία δεν έχει τόσο στο πως θα το αποκαλύψετε στο παιδάκι σας – κατά πάσα πιθανότητα, οι συμμαθητές του θα φροντίσουν να το μάθει- αλλά στο πως να μετατρέψετε την πίστη στον Άη Βασίλη σε διάφορες άλλες εκδηλώσεις χαράς. “Πείτε στο παιδί σας ότι τα εθιμοτυπικά που συνδέονται με τον Άη Βασίλη, είναι απλά ένας τρόπος να εκφράζουμε τη χαρά μας να τους κάνουμε δώρα και την αγάπη μας γι’ αυτά. Αν έχετε μικρότερα παιδάκια αφήστε τα μεγαλύτερα να είναι υπεύθυνα για τα δώρα και να έχουν τον ρόλο του βοηθού του Άη Βασίλη”.

Αν όμως τελικά το παιδί, σας δείξει ότι δεν είναι έτοιμο να ακούσει την αλήθεια ή δεν είστε εσείς έτοιμοι για να το πείτε,  δείτε τί μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του ώστε να κάνετε την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη, αληθινή!

Παιδί: Πώς ξέρουμε ποιός είναι ο αληθινός Άη Βασίλης όταν βλέπουμε τόσους πολλούς στα μαγαζιά;
Γονιός: Ο Άη Βασίλης είναι πολύ απασχολημένος και στέλνει τους βοηθούς του. Μερικές φορές είναι και ο αληθινός Άη Βασίλης ανάμεσά τους, μερικές όχι. Μην ανησυχείς όμως, ό,τι πεις στον Άη Βασίλη, αν είναι ο βοηθός του αληθινού, θα πάει στον αληθινό και θα του το πεί.

Παιδί: Γιατί κοιμάμαι όποτε έρχεται ο Άη Βασίλης;
Γονιός: Τόσα χρόνια πάει δώρα στα παιδάκια και ξέρει καλά πώς να είναι αθόρυβος.

Παιδί: Πώς κατεβαίνει από τη καμινάδα αφού εμείς δεν έχουμε;
Γονιός: Μην ανησυχείς, στα σπίτια που δεν έχουν καμινάδα, ο Άγιος Βασίλης μπαίνει κανονικά από τη πόρτα.

Παιδί: Πώς γίνεται και τρώει μπισκότα και γάλα σε κάθε σπίτι που πάει; Δεν κάνει εμετό από το πολύ φαί;
Γονιός: Το να πηγαίνεις σε τόσα σπίτια είναι κουραστική δουλειά και σε κάνει να πεινάς συνέχεια. Όταν ο Άγιος Βασίλης πεινάει τρώει κι όταν δεν πεινάει παίρνει το γάλα και τα μπισκότα για τα ελαφάκια και τους βοηθούς του.

Παιδί: Που μένει ο Άγιος Βασίλης;
Γονιός: Καισαρείας 1, Φινλανδία.

Παιδί: Πώς γίνεται και πηγαίνει σε όλο τον κόσμο μέσα σε μια νύχτα;
Γονιός: Είναι πολύ γρήγορος και προλαβαίνει.

Παιδί: Τί κάνει ο Άγιος Βασίλης τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου;
Γονιός: Βλέπει αν τα παιδάκια κάνουν τα μαθήματά τους και αν φέρονται καλά στους γονείς και στους συμμαθητές τους, για να ξέρει αν θα τους πάει δώρο και του χρόνου (καλό;!).

Πηγές: WebMD.com και yourtango.com και
Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.