Αυξάνονται οι εισακτέοι στο ΤΕΙ Κρήτης – Μειώσεις στα δύο ΑΕΙ

13.46

Εντυπωσιακή είναι φέτος η αύξηση των εισακτέων που παρατηρείται στα τμήματα των τεχνολογικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως αποτυπώνεται στα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

 

Στην Κρήτη ελάχιστες είναι οι αυξομειώσεις που καταγράφονται σε τμήματα του πανεπιστημίου και του πολυτεχνείου, ενώ κατακόρυφη αύξηση παρατηρείται σε 11 από τα 15 τμήματα του ΤΕΙ, με κυριότερη αυτή στο τμήμα διοίκησης επιχειρήσεων του Αγίου Νικολάου!

 

Πιο αναλυτικά, δύο περίπου μήνες πριν την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων που φέτος θα  ξεκινήσουν στις 16 Μαΐου και το υπουργείο Παιδείας, ανακοίνωσε την κατανομή των εισακτέων ανά ίδρυμα και τμήμα της  τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στα ΑΕΙ της χώρας καταγράφεται μικρή μείωση των εισακτέων κατά 345 θέσεις, ενώ στα ΤΕΙ παρατηρείται αύξηση κατά 1.640 θέσεις. Δηλαδή, αυξάνεται ο αριθμός των εισακτέων σε 117 τμήματα ΤΕΙ και μειώνεται ο αριθμός εισακτέων, σε 45 τμήματα πανεπιστημίων.

 

Σε παγκρήτιο επίπεδο -όπως εξηγεί στη «Ν.Τ.» η Ελένη Ζωγραφίδου από το κέντρο συμβουλευτικής και προσανατολισμού της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου- ελάχιστες είναι οι αυξομειώσεις των εισακτέων που καταγράφονται σε τμήματα του πανεπιστημίου και του πολυτεχνείου Κρήτης.

 

Παραδείγματος χάρη μικρή αύξηση εισακτέων παρατηρείται σε τμήματα της φιλοσοφικής και στο παιδαγωγικό στο Ρέθυμνο, ενώ μειώσεις καταγράφονται σε τμήματα του Ηρακλείου. Ωστόσο, εντυπωσιακή είναι η αύξηση που παρατηρείται στα ΤΕΙ και μάλιστα σε 11 από τα 15 τμήματα.

 

Με μια πρώτη ανάγνωση των αριθμών, διαφαίνεται η βούληση του υπουργείου να ενισχυθεί η τεχνολογική εκπαίδευση, αλλά και τα περιφερειακά ΤΕΙ.

 

Και ενώ ουδείς γνωρίζει μέχρι στιγμής πως θα διαμορφωθούν οι βάσεις, φέτος η πλειοψηφία των αποφοίτων θα διαγωνιστεί με το νέο σύστημα, ενώ ελάχιστοι είναι οι υποψήφιοι που επέλεξαν το παλαιό. Στο Ρέθυμνο για παράδειγμα 790 είναι οι μαθητές που θα ριχτούν στη μάχη των πανελλαδικών.

 

Οι πανελλαδικές θα προηγηθούν των απολυτήριων εξετάσεων, ενώ όσοι προσβλέπουν μια θέση στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές θα πρέπει να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους μόλις δημοσιευτούν οι σχετικές προκηρύξεις. Ωστόσο, ομιχλώδες παραμένει το τοπίο για την πυροσβεστική ακαδημία.