Αιμορροΐδες και εγκυμοσύνη: Τι να προσέξετε!

15.45

Ένα από τα ενοχλητικά και σημαντικά προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την εγκυμοσύνη είναι οι αιμορροΐδες.

Φαινόμενο με συχνότητα εμφάνισης στις νεαρές εγκυμονούσες, περίπου στο 35% των εγκύων γυναικών και στο 85% αυτών κατά το 2ο τρίμηνο της κυήσεως εμφανίζουν αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες αποτελούν φυσιολογικό ανατομικό στοιχείο της περιοχής για κάθε άνθρωπο. Είναι φυσιολογικοί αγγειακοί σχηματισμοί του πρωκτικού σωλήνα τα λεγόμενα (μαξιλάρια) και αποτελούνται από αγγεία, συνδετικό ιστό και λείες μυϊκές ίνες. Στην ουσία αποτελούν ένα σύμπλεγμα που ονομάζεται αιμορροϊδικό πλέγμα.

Κατά την κύηση οι ορμονικές αλλαγές που γίνονται επιφέρουν και την αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου, που παράλληλα με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης λόγω της αύξησης της μήτρας, έχει σαν συνέπεια την αλλαγή της κυκλοφορίας στην περιοχή. Δημιουργείται δυσκοιλιότητα και παρατεταμένος χρόνος κένωσης. Η φτωχή σε ίνες διατροφή και η καθιστική ζωή συντείνουν στην εμφάνιση των αιμορροΐδων.

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι από απλός κνησμός (φαγούρα) της περιοχής, εμφάνιση αίματος στην κένωση, απώλεια υγρών, αποβολή αερίων χωρίς την θέληση. Η αντιαισθητική πρόπτωση των αιμορροΐδων επιδεινώνει το άγχος της γυναίκας κατά τη διάρκεια της ευαίσθητης αυτής περιόδου. Όταν μετά από άρση βάρους ή έντονης φυσικής άσκησης, συμβεί θρόμβωση ή συστροφή της αιμορροΐδας, εμφανίζεται οξύς πόνος και οίδημα (πρήξιμο). Η μεγάλη απώλεια αίματος και η αναιμία από τον χαμηλό σίδηρο, πρέπει να οδηγήσουν την εγκυμονούσα στον γιατρό της άμεσα.

Η θεραπεία της νόσου κατά την κύηση είναι συντηρητική.

-Η εγκυμονούσα αρχικά χρειάζεται να κάνει ασκήσεις στους μυς της λεκάνης και της περιοχής ούτως ώστε να βοηθήσει το έντερο.
-Ζεστά ή χλιαρά μπάνια δύο με τρεις φορές την ημέρα για να χαλαρώνει η περιοχή.
-Να αποφεύγεται η μεγάλη προσπάθεια κένωσης και η μεγάλη παραμονή στην τουαλέτα.
-Καθημερινή κατανάλωση 8-10 ποτήρια νερό (2 λίτρα) και καθημερινή κατανάλωση φυτικών ινών, κατά μέσο όρο 35 γραμμάρια. Από δημητριακά, όσπρια (κυρίως φακές και μπιζέλια) φρούτα και φρουτοποτό από τον αποχυμωτή για να καταναλώνονται και οι ίνες.
-Να αποφεύγονται τα βάρη και η ορθοστασία.

Με αυτά τα μέτρα αποκαθίστανται οι συστηματικοί παράγοντες που γεννούν το πρόβλημα, χαλαρώνουν οι σφιγκτήρες, μεταβάλλεται η ποσότητα και η σύσταση των κοπράνων και μειώνεται η πίεση στον πρωκτικό σωλήνα.

Σήμερα, ωστόσο, η Ιατρική διαθέτει ακίνδυνα φάρμακα που μπορεί να δρουν στο τοίχωμα των αγγείων των αιμορροΐδων, σταθεροποιώντας έτσι το αγγειακό τοίχωμα βελτιώνοντας τον φλεβικό τόνο και βοηθώντας την ελαστικότητα των αιμοσφαιρίων. Επουλωτικές μη κορτικοειδείς αλοιφές επίσης έχουν αποτέλεσμα στην ύφεση των συμπτωμάτων.

Η χειρουργική αντιμετώπιση έχει αντένδειξη κατά τη διάρκεια της κύησης και εφαρμόζεται μόνο όταν υπάρχει εκτεταμένη θρόμβωση ή οξεία κρίση με έντονο πόνο. Η χρήση των υπερήχων Doppler με την μέθοδο HAL ( hemorrhoid artery ligation) ανώδυνα και γρήγορα απαλλάσσουν από την συμπτωματολογία.

Μετά τον τοκετό σχεδόν στο σύνολο τους τα συμπτώματα και η πρόπτωση υποχωρούν. Σπάνια μπορεί να παραμείνουν ιστικά ράκη (σταφίδιασμα αιμορροΐδων) που μπορεί να δημιουργήσουν αισθητικό πρόβλημα στην γυναίκα. Αφαιρούνται εύκολα και σχεδόν ανώδυνα.
mothersblog.gr