Αγριεύει το υπουργείο Οικονομικών… με την φοροδιαφυγή

11.12

Δρακόντειες ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν προβλέπει το φορολογικό σκέλος του νέου πολυνομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί σήμερα προς ψήφιση στη βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Συγκεκριμένα θα επιβάλλονται μεγάλες ποινές φυλάκισης για κάθε είδους φορολογική παράβαση που οδηγεί σε αποφυγή πληρωμής φόρου, άνοιγμα θυρίδων και δήμευση περιουσιών.

Ειδικότερα, ακόμα και στη φυλακή θα στέλνει το υπουργείο Οικονομικών τους φοροφυγάδες στην προσπάθεια του να ανακόψει τη δράση τους. Βάσει του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα η φοροδιαφυγή θα αντιμετωπίζεται πλέον ως έγκλημα.

Σύμφωνα με τον λογιστή – φοροτεχνικό Ανδρέα Μπαϊλάκη, που μίλησε στην εκπομπή «Καλημέρα στις 7» και στην Ευαγγελία Ξηρουχάκη προβλέπονται ποινική δίωξη, φυλάκιση και δήμευση περιουσίας για το αδίκημα της απόκρυψης εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας, τη μη απόδοση ΦΠΑ και την έκδοση πλαστών ή εικονικών παραστατικών.

Ωστόσο, οι αρχές θα υποβάλλουν μηνύσεις και θα ασκούν ποινικές διώξεις, ακόμη κι αν ο φορολογούμενος έχει προσφύγει στα δικαστήρια ή στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, θα δημεύονται οι περιουσίες όσων εντοπίζονται να φοροδιαφεύγουν για ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.

Το ίδιο πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη δέσμευση του 50% των καταθέσεών τους, το 50% των μετρητών που έχουν σε θυρίδες και το 100% του περιεχομένου των θυρίδων εκτός μετρητών, όπως για παράδειγμα κοσμήματα ή έργα τέχνης.

Στα σχέδια του υπουργείου είναι επίσης και η παραμονή των capital controls για μισθωτούς του δημοσίου και συνταξιούχους, υποχρεώνοντας τους έτσι να κάνουν χρήση πλαστικού χρήματος για τις αγορές τους.

Συγκεκριμένα, αντί για 420 ευρώ την εβδομάδα εξετάζεται το όριο αναλήψεων να μειωθεί κατά 50%-70% ώστε να παίρνουν λιγότερα λεφτά στην τσέπη και περισσότερα μέσω της χρεωστικής κάρτας, από την οποία θα ξοδεύουν για τις καθημερινές συναλλαγές τους.