Αυτοκτόνησε οροθετική που είχε διαπομπευθεί το 2012

22.09
Τέλος στη ζωή της έδωσε μία από τις γυναίκες που είχαν συλληφθεί το Μάιο του 2012 ως εκδιδόμενες οροθετικές και τα στοιχεία τους είχαν δοθεί στη δημοσιότητα, μαζί με τις φωτογραφίες τους, στο όνομα της δημόσιας υγείας.
 
Το γεγονός γνωστοποίησε η Χρύσα Μπότση, γιατρός και μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές, στο δικτυακό τόπο Το μωβ. Η ανάρτηση, που έχει τίτλο «Άλλη μια διαπομπευμένη οροθετική λιγότερη» αναφέρει:
 
«Η Κατερίνα δραπέτευσε. Όσες φυλακές έζησε, όσους παραδείσους κι αν αναζήτησε στα ναρκωτικά ποτέ δεν έφτασαν. Η επιχείρηση δίωξης των οροθετικών χρηστριών πριν τις εκλογές του 2012, μάζεψε μαζί με τις άλλες κοπέλες και την Κατερίνα. Τη γνωρίσαμε κι αυτή στις φυλακές Κορυδαλλού. Ενα κορίτσι γελαστό που του άρεσαν οι αγκαλιές και τα χάδια. Ηταν διαχυτική, πάντα με φιλούσε.
 
»Η Κατερίνα έγινε αργότερα ασθενής μου καθώς το «αδίκημα» της οροθετικότητάς της, την έφερε στην πόρτα της Μονάδας Λοιμώξεων. Γρήγορα ενεργοποιήθηκε. Μάχιμη, πήρε μέρος σε όλες τις δράσεις της πρωτοβουλίας αλληλεγύης για τις διωκόμενες οροθετικές: μίλησε σε προβολές, σε πανελ, σε συγκεντρώσεις για τα αυτονόητα: τα νοσήματα δεν φυλακίζονται, θεραπεύονται. Την αγαπήσαμε για το θάρρος της, την ανθρωπιά της, το ωραίο μυαλό της.
 
»Δυο χρόνια καθαρή, όταν υποτροπίασε. Ζητούσε συγγνώμη γιατί νόμισε οτι μας απογοήτευσε. Οι δικοί μου φόβοι όμως είχαν να κάνουν με κάτι άλλο. Εμείς πόσο σωστά τη στηρίξαμε; Πόσο μπορέσαμε ν’απαλύνουμε τους πόνους της, να την κάνουμε ικανή ν’αντέξει ότι και οι άλλοι και άλλες αντέχουμε;
 
»Η Κατερίνα μπήκε σε πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ. Ολα πηγαν «καλά». Σωστή στις υποχρεώσεις της, στα ραντεβού της, όμορφη με τη λεπτή φιγούρα της και μ’εκείνο το χαμόγελο που χάλαγαν τ’ανύπαρκτα μπροστινά της δόντια που είχαμε βάλει στόχο να φτιάξουμε. Μαζί της ο πατέρας της παντα εκεί, κοντά της.
 
»Κι όμως η Κατερίνα δεν ήταν καλά. Πριν λίγες μέρες αποφάσισε πως η ζωή ήταν πολύ κουραστική γι αυτήν. Δεν την άντεχε. Άφησε ένα γράμμα αποχαιρετιστήριο και πήρε την τελευταία της δόση. Μας άφησε πίσω εμάς που αντέχουμε κι αυτή έφυγε. Η Κατερίνα δραπέτευσε κι η φυγή της πληγώνει .
 
»Συγγνωμη για τη φόρτιση…
 
Χρύσα Μπότση
»Μέλος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στις διωκόμενες οροθετικές
 
Η κηδεία της Κατερίνας θα γίνει την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, στο Κορωπί, στις 3.30.
 
ΣΥΡΙΖΑ: Το ανοσιούργημα της διαπόμπευσής της από δύο υπουργούς
 
Με ανακοίνωσή του, το Τμήμα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η Κατερίνα και άλλες οροθετικές εκδιδόμενες γυναίκες διαπομπεύθηκαν, με πρωτοβουλία των τότε υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
 
«Την άνοιξη του 2012, με εφαρμογή της υγειονομικής διάταξης του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και σε συνεργασία με τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη καθώς και το ΚΕΕΛΠΝΟ, διενεργήθηκε επιχείρηση σκούπα με σκοπό τη διεξαγωγή ιατρικού ελέγχου και προσαγωγή εκδιδόμενων γυναικών στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας.
 
»Εκείνη η επιχείρηση κατέληξε στη σύλληψη και προφυλάκιση όσων γυναικών βρέθηκαν να εκδίδονται και από τον ιατρικό έλεγχο βρέθηκαν οροθετικές, ενώ η αστυνομία και τα ΜΜΕ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη, ολοκλήρωσαν το έγκλημα αναρτώντας τις φωτογραφίες τους και αναλαμβάνοντας τη διαπόμπευσή τους. Το νέο εκείνης της επιχείρησης, για την οποία οι πολιτικά αλλά και νομικά υπόλογοι υπουργοί αλλά και η τότε ηγεσία του ΚΕΕΛΠΝΟ ακόμα δεν έχουν δώσει εξηγήσεις, διαδόθηκε από τα ΜΜΕ σε ολόκληρο τον κόσμο διασύροντας τη χώρα μας αλλά και την κυβέρνηση.
 
»Το μεγαλύτερο όμως βάρος, τα χρόνια αυτά που μεσολάβησαν, το σήκωσαν και το σηκώνουν τα ίδια τα θύματα. Οι γυναίκες που βρέθηκαν στη φυλακή από τη μια στιγμή στην άλλη, οι περισσότερες εξαρτημένες χρήστριες ουσιών, έπρεπε να υπομείνουν μια κατάσταση δυσμενή χωρίς να έχουν την οικονομική δυνατότητα να κινήσουν καμία δικαστική διαδικασία για να βρουν το δίκιο τους. Κάποιες από αυτές δυστυχώς δεν άντεξαν. Η πρώτη ήταν η Μαρία Θεοδωράκη, που αυτοκτόνησε στο κελί της μέσα στη φυλακή τον Απρίλιο του 2013.
 
»Σήμερα είχαμε το νέο της αυτοκτονίας της Κατερίνας. Η Κατερίνα ήταν μία από τις γυναίκες εκείνες που προφυλακίστηκαν την άνοιξη του 2012. Μέσα στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, βρήκε το ψυχικό σθένος να απεξαρτηθεί, δύο χρόνια ήταν καθαρή, αλλά και να παλέψει ενάντια στον HIV, μηδενίζοντας το φορτίο του ιού στο αίμα της. Με τη βοήθεια της επιτροπής αλληλεγγύης κίνησε τη δικαστική διαδικασία ενάντια στο ελληνικό κράτος για παράνομη φυλάκιση και δικαιώθηκε, με το δικαστήριο να της επιδικάζει το ελάχιστο ποσό για κάθε ημέρα φυλάκισης, ποσό μηδενικό σε σχέση με το ψυχικό κόστος της δοκιμασίας στην οποία υποβλήθηκε. 
 
»Το κόστος αυτό φάνηκε αυτές τις μέρες. Η Κατερίνα αποφάσισε ότι το βάρος της ζωής ήταν υπερβολικό για να το σηκώνει πλέον. Άφησε ένα τελευταίο σημείωμα όπου προσπαθούσε να εξηγήσει και έφυγε για πάντα. Τα στοιχεία της παραμένουν ακόμα στο διαδίκτυο για να θυμίζουν το ανοσιούργημα της διαπόμπευσής της, ένα σώμα χωρίς αξία στην προσπάθεια δύο μνημονιακών υπουργών να επανεκλεγούν βουλευτές.
 
»Σήμερα, μία ημέρα πριν από την παγκόσμια ημέρα για τον HIV ενώνουμε τη φωνή μας για μια ακόμα φορά μαζί με αυτούς που διαμαρτύρονται και εκφράζουμε στους οικείους της Κατερίνας τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια.»
Newsroom ΔΟΛ