Ακόμα και τα άλογα ιππασίας θα… φακελώνονται μέσω ηλεκτρονικού περιουσιολογίου

11.04

Από κινητά και ακίνητα μέχρι έργα τέχνης, αλλά ακόμη και άλογα ιππασίας θα πρέπει να δηλώνουν οι φορολογούμενοι στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή στα μέσα Δεκεμβρίου και θα ισχύσει από τις αρχές του 2016.

Στόχος για το ηλεκτρονικό φακέλωμα από την εφορία του εισοδηματικού και περιουσιακού προφίλ κάθε φορολογούμενου είναι ο εντοπισμός του μαύρου χρήματος, ενώ όπως ξεκαθαρίζει το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα δηλώνεται, θα κατάσχεται?

Ειδικότερα, αν έχετε στην κατοχή σας καταθέσεις, πίνακες, ρολόγια, κοσμήματα μεγάλης αξίας, ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία, αλλά ακόμη και άλογα ιππασίας θα πρέπει στο εξής να τα δηλώνετε στο νέο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Σε περίπτωση όμως που ξεχαστείτε ή που σκόπιμα αποκρύψετε στοιχεία και πιαστείτε στην τσιμπίδα των φορολογικών αρχών, τότε η περιουσία σας θα δεσμεύεται υπέρ του δημοσίου.

Αν μάλιστα μετά τον έλεγχο διαπιστώνεται ότι κάποιο περιουσιακό σας στοιχείο έχει αποκτηθεί με εισοδήματα που δεν δικαιολογούνται, τότε θα κατάσχεται η μη δηλωθείσα περιουσία ή θα επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, που θα είναι ακόμη και ίσης αξίας με το περιουσιακό στοιχείο που δεν δηλώθηκε.

Στο ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο περά από τα άλογα ιππασίας θα πρέπει να δηλώνονται μεταξύ άλλων ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, δίκυκλα, αεροσκάφη, μετοχές, καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού και εξωτερικού, σκάφη αναψυχής, αμοιβαία κεφάλαια, εταιρικά μερίδια, κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, κοσμήματα, συλλογές σπάνιων αντικειμένων και τραπεζικοί λογαριασμοί.

Σκοπός του είναι να αποκτήσουν οι φορολογικές αρχές την εικόνα της συνολικής περιουσίας κάθε φορολογούμενου, έτσι ώστε να εντοπίζονται φαινόμενα παράνομου πλουτισμού.

Η νομοθέτηση της δημιουργίας του περιουσιολογίου θα γίνει μέσα στον Δεκέμβρη, ενώ για το 2016 -που θα είναι το πρώτο έτος εφαρμογής του- οι δηλώσεις θα κατατίθενται ηλεκτρονικά μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ από το 2017 πιθανότατα θα υποβάλλεται μαζί με τις φορολογικές δηλώσεις.