«Αλλάζω Συσκευή»: «Σαφάρι» ελέγχων για τις τιμές από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

14.20

Αιφνίδιους ελέγχους για τις τιμές πραγματοποίησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε επιχειρήσεις λευκών συσκευών, εν όψει της εφαρμογής του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή».

Οι έλεγχοι αφορούσαν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές εισαγωγής, χονδρικής και λιανικής εμπορίας λευκών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες και απορροφητήρες), προκειμένου η Επιτροπή να διαπιστώσει ότι δεν λειτουργούν αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιτροπής: «σύμφωνα με την προκαταρκτική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού, το 2022 αναμένεται να σημειωθεί αύξηση της ζήτησης σε λευκές συσκευές, ενόψει και του προγράμματος “Αλλάζω Συσκευή” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανακύκλωση και αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Τυχόν αύξηση των τιμών λόγω αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών θα έχει άμεση επίπτωση στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών».

Σημειώνεται από την επιτροπή ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Η επιτροπή υπενθυμίζει ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, απαγορεύονται οι συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού καθώς και η καταχρηστική συμπεριφορά επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

Πότε παρεμβαίνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού
Τέλος, η επιτροπή υπογραμμίζει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών.

Πηγή: www.iefimerida.gr