Άλλον έναν αμερικανό όμηρο φέρεται να αποκεφάλισαν τζιχαντιστές

13.24

Κάιρο, Αίγυπτος
Σε νέο βίντεο που κυκλοφόρησε στο Διαδίκτυο οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ισχυρίζονται ότι εκτέλεσαν τον αμερικανό όμηρο, Πήτερ Κασιγκ.

Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε σε ισλαμικούς ιστότοπους, δεν δείχνει τον αποκεφαλισμό, αλλά δείχνει έναν μασκοφόρο να κρατά ένα κομμένο κεφάλι λέγοντας ότι εκτέλεσε τον Π.Κάσιγκ.

Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει ακόμα επαληθευτεί, αν και στις προηγούμενες περιπτώσεις τα βίντεο κρίθηκαν αυθεντικά. Αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την γνησιότητα του βίντεο.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε την Κυριακή δείχνει τους αποκεφαλισμούς τουλάχιστον άλλων 15 ομήρων, πιθανότατα σύρων στρατιωτών.

Ο εκτελεστής μιλά με βρετανική προφορά, ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν πρόκειται για τον αποκαλούμενο «Τζιχάντι Τζον», τον άνθρωπο που φέρεται να εκτέλεσε τους αμερικανούς δημοσιογράφους Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ.

Πρώην στρατιώτης, ο Κάσιγκ, ο οποίος προσέφερε ανθρωπιστικό έργο σε πρόσφυγες, απήχθη τον Οκτώβριο του 2013 στη Συρία.

Ο 26χρονος είχε υπηρετήσει στο Ιράκ και επέστρεψε ως εργαζόμενος στον τομέα της υγείας, θέλοντας να βοηθήσει τα θύματα του πολέμου.

«Κάθε ένας από εμάς έχει μία ζωή και αυτό είναι. Έχουμε μόνο μία ευκαιρία και δεν υπάρχει το περιθώριο να την ξαναζήσουμε και για μένα είχε έρθει η ώρα είτε να προσφέρω, είτε να το βουλώσω» είχε πει σε συνέντευξή του στο CNN το 2012.

Ο Κάσιγκ έκανε την εμφάνισή του στο τέλος του βίντεο με την εκτέλεση του βρετανού ομήρου Άλαν Χένινγκ, εμφανιζόμενος ως το επόμενο θύμα της ωμότητας του Ισλαμικού Κράτους.

Μετά την επιστροφή του από το Ιράκ, ο Πήτερ Κάσιγκ είχε ξεκινήσει σπουδές στις πολιτικές επιστήμες.

«Πήγαινα στο σχολείο με παιδιά που έμοιαζαν με εμένα, ήταν στην ίδια ηλικία με εμένα, αλλά δεν ήμασταν το ίδιο» είχε πει παλαιότερα σε συνέντευξή του. «Ήθελα μια πρόκληση, μία αίσθηση σκοπού» είπε.

Παντρεύτηκε και χώρισε αστραπιαία και αποφάσισε να πάει στο Λίβανο, σε μια προσπάθεια να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους της Συρίας που την είχαν ανάγκη.

Ίδρυσε τη μη κυβερνητική οργάνωση SERA (οργάνωση Ειδικής Επέμβασης και Έκτακτης Βοήθειας) και το 2013 μετέφερε την έδρα της οργάνωσης στην Τουρκία.

Η ΜΚΟ SERA προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Ο Κάσιγκ παρέδιδε τρόφιμα και φάρμακα σε καταυλισμούς και στις δύο πλευρές των συνόρων.

«Δεν είμαι γιατρός, δεν είμαι νοσοκόμος» είχε πει σε συνέντευξή του το 2012. «Είμαι ένας τύπος που μπορεί να βάζει επιδέσμους, να βοηθά να καθαρίζει τραύματα, να αλλάζει επιδέσμους, να τοποθετεί ορούς, να κάνει την ποιότητα ζωής των ανθρώπων λίγο καλύτερη. Αυτό έχει για μένα νόημα, αυτό μου δίνει μια αίσθηση σκοπού» είπε.

Σύμφωνα με την οικογένειά του, ο 26χρονος στη διάρκεια της ομηρίας του ασπάστηκε το Ισλάμ, γεγονός που σύμφωνα με την οικογένειά του φαίνεται «πως του προσέφερε παρηγοριά».

Σε επιστολή προς την οικογένειά του, ο Κάσιγκ είχε γράψει: «Προφανώς φοβάμαι πάρα πολύ να πεθάνω, αλλά το πιο δύσκολο είναι να μην γνωρίζω, να αναρωτιέμαι, να ελπίζω και να αναρωτιέμαι εάν πρέπει καν να ελπίζω».

Πριν από τον Κάσιγκ, το Ισλαμικό Κράτος είχε εκτελέσει άλλους τέσσερις δυτικούς πολίτες.

Επιμέλεια: Αγγελική Στελλάκη

Newsroom ΔΟΛ