Αμερικανοί δηλώνουν συμμετοχή στο σύστημα υγείας του Ομπάμα -Μια νέα εποχή στις ΗΠΑ

12.45

Δεκάδες χιλιάδες Αμερικανοί έσπευσαν να εγγραφούν στο σύστημα υγείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν από τη λήξη της προθεσμίας. Οι ενδιαφερόμενοι που δήλωσαν συμμετοχή ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια, ενώ στελέχη του Λευκού Οίκου υπολογίζουν ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 31 Μαρτίου (ώρα Αμερικής) που λήγει η προθεσμία, ο αριθμός τους θα έχουν φτάσει τα εφτά εκατομμύρια, αριθμός που αγγίζει τον στόχο που τέθηκε εξαρχής, έτσι ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το πρόγραμμα του προέδρου.

Δεν έλειψαν και τα παρατράγουδα της τελευταίας στιγμής, καθώς τη Δευτέρα το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφής κατέρρευσε δύο φορές επί αρκετές ώρες, δημιουργώντας προβλήματα σε χιλιάδες πολίτες που φοβήθηκαν μήπως χάσουν την προθεσμία. Από τη στιγμή που θα τεθεί και επίσημα σε εφαρμογή η μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα είναι υποχρεωτική και οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο. Πιστεύεται, ωστόσο, ότι θα δοθεί μια μικρή περίοδος χάριτος, κυρίως σε όσους θα μπορούν πράγματι να αποδείξουν ότι αντιμετώπισαν πρόβλημα με το ηλεκτρονικό σύστημα.

Το σύστημα ηλεκτρονικής εγγραφής το οποίο λανσάρισε η κυβέρνηση το φθινόπωρο, παρουσίασε διάφορα τεχνικά προβλήματα και «έπεσε» πολλές φορές. Και επειδή, όπως φαίνεται, είναι πολλοί και οι Αμερικανοί της τελευταίας στιγμής, ο αριθμός όσων δήλωσαν συμμετοχή στο νέο σύστημα υγείας αυξήθηκε απότομα από τα 4,2 εκατομμύρια, που ήταν στις αρχές Μαρτίου, στα έξι εκατομμύρια το πρωί της Δευτέρας! Παράλληλα, ο κόσμος τις τελευταίες μέρες σχημάτιζε ουρές σε νοσοκομεία και κλινικές προκειμένου να δηλώσει επιτόπου ότι επιθυμεί να ενταχθεί στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Νόμος για την Προστασία των Ασθενών και την Παροχή Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης (Patient Protection and Affordable Care Act) ή "Obamacare", όπως έχει επικρατήσει να λέγεται στις ΗΠΑ, αποτελεί το κορυφαίο στοίχημα στην εσωτερική πολιτική του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Ο νόμος ψηφίστηκε το 2010, εν μέσω έντονων αντιδράσεων από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και το ιατροφαρμακευτικό λόμπι. Την ίδια εκείνη χρονιά, οι Ρεπουμπλικανοί κέρδισαν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις ενδιάμεσες εκλογές για την ανανέωση των μελών του Κογκρέσου, επιφέροντας πολλά εμπόδια και καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να τον δυναμιτίσουν.

Χωρίς ασφάλιση 48 εκατομμύρια Αμερικανοί

Σε μια χώρα με 300 εκατομμύρια πληθυσμό, 48 εκατομμύρια άνθρωποι στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία πολιτών οι οποίοι δεν είναι ασφαλισμένοι από τους εργοδότες τους και δεν είναι αρκετά εύποροι για να αγοράσουν ατομικό συμβόλαιο ασφάλισης, αλλά ούτε και τόσο φτωχοί ώστε να ενταχθούν σε κάποιο από τα λίγα υπάρχοντα δημόσια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Σύμφωνα με το νόμο Ομπάμα, όλοι οι πολίτες θα ασφαλίζονται υποχρεωτικά, είτε ατομικά είτε μέσω της εργασίας τους. Εταιρείες με προσωπικό 50 ατόμων και άνω, θα υποχρεούνται να ασφαλίζουν τους εργαζόμενούς τους, ενώ προβλέπονται πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν, εργοδότες και ιδιώτες. Παράλληλα, θεσπίζει αυστηρότερους κανόνες για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες οι οποίες ως τώρα είχαν τη δυνατότητα να απορρίπτουν «πελάτες» που έπασχαν από χρόνιες ασθένειες ή να ακυρώνουν ασφαλιστικά συμβόλαια σε περιπτώσεις ξαφνικής σοβαρής ασθένειας.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η μεταρρύθμιση του Ομπάμα αποτέλεσε κόκκινο πανί για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον τομέα της υγείας, αλλά και για πολλούς συντηρητικούς Αμερικανούς, οι οποίοι τη θεωρούν επίθεση στο ιερό δικαίωμα της ατομικής ελευθερίας. Μια σχετική πλειοψηφία των Αμερικανών ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, τάσσεται υπέρ του «Obamacare». Αυτό το μεγάλο στοίχημα του Αμερικανού προέδρου, ίσως αντιμετωπίσει νέες περιπέτειες μετά τις ενδιάμεσες εκλογές το Νοέμβριο του 2014, στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι αποκτήσουν τον έλεγχο και της Γερουσίας.

iefimerida.gr – Φωτογραφία: Reuters