Άμεση δράση σε όλους τους τομείς, το μήνυμα ΗΠΑ στη νέα κυβέρνηση του Ιράκ

09.49
Βαγδάατη, Ιράκ
H απειλή των τζιχαντιστών ήταν το κύριο θέμα της τηλεφωνικής επικοινωνίας του Μπαράκ Ομπάμα με τον νέο πρωθυπουργό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ Αμπάντι.

«Ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συμφώνησαν στη σημασία που έχει η νέα κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις φιλοδοξίες και τα νόμιμα παράπονα του ιρακινού λαού» αναφέρει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

«Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσή του να συνεργαστεί με όλες τις κοινότητες στο Ιράκ, καθώς και τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους για την ενίσχυση των δυνατοτήτων του Ιράκ στην καταπολέμηση αυτού του κοινού εχθρού (Ισλαμικό Κράτος)» συμπλήρωσε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, δήλωσε ότι η διαμόρφωση ενός νέου, χωρίς αποκλεισμούς, κυβερνητικού σχήματος είναι «ένα σημαντικό ορόσημο» για τη χώρα, στον αγώνα που δίνει κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Στη νέα κυβέρνηση συμμετέχουν μέλη της σιιτικής πλειοψηφίας του Ιράκ, κούρδοι και σουνίτες. 

Ο σουνίτης Σάλεχ αλ Μούτλακ, ο Κούρδος απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Χοσιάρ Ζεμπάρι και ο σιίτης Μπάχα αλ Αράτζι ανέλαβαν αντιπρόεδροι της κυβέρνησης.

Το κοινοβούλιο του Ιράκ εξέλεξε επίσης αντιπροέδρους της χώρας τον σιίτη τέως πρωθυπουργό Νούρι αλ Μαλίκι, τον σουνίτη πρώην πρόεδρο του κοινοβουλίου Οσάμα αλ Νουτζάιφι και τον σιίτη πρώην πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι. Η θέση του αντιπροέδρου της χώρας στο Ιράκ είναι κυρίως τιμητική.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-Μουν κάλεσε όλες τις πλευρές να εργαστούν χωρίς καθυστέρηση για την ενότητα.

«Η απόφαση του ιρακινού κοινοβουλίου να εγκρίνει τη νέα κυβέρνηση είναι ένα βήμα προς την πολιτική σταθερότητα και την ειρήνη στο Ιράκ» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters