Αμφίπολη: Ενα βήμα μετά την Περσεφόνη

10.42
Την ώρα που η λάμψη της Περσεφόνης κατακτά τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και «ανάβει φωτιές» σχετικά με τον ένοικο του τάφου, η ερευνητική ομάδα στον λόφο Καστά της Αμφίπολης συνεχίζει την ανασκαφή υπό την Κατερίνα Περιστέρη ώστε να δοθούν απαντήσεις γύρω από το μνημειακών διαστάσεων εύρημα, που έχει καταφέρει εδώ και δύο μήνες να κρατά «ζωντανό» το ενδιαφέρον του ελληνικού αλλά και του διεθνούς κοινού, εκπλήσσοντας κάθε φορά με τα ετερόκλητα διακοσμητικά στοιχεία που το κοσμούν αλλά και τις διαστάσεις του.
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το «Νational Geographic», το οποίο στη διαδικτυακή του έκδοση εκτιμά ότι η αποκάλυψη της μορφής της Περσεφόνης στο ψηφιδωτό του δεύτερου χώρου, πίσω από τις Καρυάτιδες, ενδέχεται να υποδηλώνει πως το ταφικό μνημείο ανήκει σε γυναίκα. Και δεν αρκείται μόνο στην πρόβλεψη για το φύλο του νεκρού, αλλά προχωρά και σε συγκεκριμένες υποθέσεις διά στόματος του καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, Ιαν Γουόδρινγκτον, ο οποίος υποστηρίζει ότι ο τάφος θα μπορούσε να ανήκει είτε στη σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη Ρωξάνη, είτε στη μητέρα του Ολυμπιάδα. 
 
Και όπως όλα δείχνουν, οι εικασίες και τα στοιχήματα γύρω από τον νεκρό θα συνεχιστούν όσο η αρχαιολογική σκαπάνη δεν δίνει σαφείς απαντήσεις. Απαντήσεις που δεν θα πρέπει να αναμένονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς το έργο των ερευνητών είναι χρονοβόρο και δύσκολο. Πρέπει να αφαιρέσουν την άμμο με την οποία είναι γεμάτος ο τρίτος θάλαμος. 

Το Σάββατο αφαιρέθηκαν μόλις 35 εκ. από τα 3,80 μ. – ύψος στο οποίο βρισκόταν η επίχωση έως ότου ξεκινήσουν οι εργασίες – και η άμμος κοσκινίζεται προσεκτικά καθώς θεωρούν ότι βρίσκονται σε πολύ κρίσιμο σημείο. Κι αυτό διότι κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν ο χώρος που βρίσκεται πίσω από τη μαρμάρινη πόρτα είναι ο νεκρικός θάλαμος ή αν θα υπάρξει συνέχεια στο ανασκαφικό θρίλερ. 
 

Σε περίπτωση που αυτός είναι ο κυρίως ταφικός θάλαμος και εφόσον δεν έχει συληθεί, ίσως τα πιθανά ευρήματα να αποκαλύψουν την ταυτότητα του νεκρού και για τον λόγο αυτόν η εξέταση της επίχωσης είναι ιδιαιτέρως προσεκτική.
Ανοιχτό όμως παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρχει και υπόγεια συνέχεια στο ταφικό μνημείο, υπόνοια που αφήνει ο εντοπισμός μαρμάρινου θυρώματος μήκους 96 εκ., το οποίο όμως δεν βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τα υπόλοιπα ανοίγματα, δηλαδή το πρώτο με τις Σφίγγες, το δεύτερο με τις Καρυάτιδες και το τρίτο που έκλεινε με μαρμάρινη θύρα. 
 
Το συγκεκριμένο εύρημα, αν και ήρθε στο φως πριν από σχεδόν έναν μήνα, δεν έχει εξεταστεί το τι μπορεί να κρύβει, δεδομένου ότι το βάρος των εργασιών έπεσε τόσο στις υποστυλώσεις όσο και στην πλήρη αποκάλυψη της ψηφιδωτής παράστασης με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα.
 
Οι περαιτέρω έρευνες, που πραγματοποιούνται με δυσκολία λόγω και των υποστυλωμάτων που βρίσκονται στον χώρο, θα δείξουν αν το συγκεκριμένο μαρμάρινο αρχιτεκτονικό στοιχείο είναι θύρωμα που οδηγεί σε έναν επόμενο, πιθανόν υπόγειο, χώρο ή αν πρόκειται για έναν πεσμένο ορθοστάτη.

tanea.gr