Βάμβουκας: “Έλλειμμα πάνω από μισό εκατομμύριο το 2014 στον Δήμο Χανίων”. Ευθείες βολές στον Σκουλάκη

13.58

Νέες βολές κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής εξαπέλυσαν τη Δευτέρα ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας και αντιδήμαρχος Οικονομικών Νεκτάριος Αλεξανδράκης με αφορμή τον ισολογισμό, τον απολογισμό και τα οικονομικά πεπραγμένα του έτους 2014.

Λίγο πριν τη συζήτηση του θέματος στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν, ο κ. Βάμβουκας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το 2014 ήταν η πρώτη χρονιά που ο Καλλικρατικός Δήμος Χανίων παρουσίασε ελλειμματική χρήση, έκανε λόγο για ?κατάρρευση? των ιδίων εσόδων του Δήμου, ?επιζήμια? πολιτική, ενώ κατηγόρησε τη διοίκηση του Μ. Σκουλάκη για απόπειρα ?ωραιοποίησης? των οικονομικών στοιχείων αλλά και ?ακαταστασία? στα οικονομικά του Δήμου.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Ειδικότερα, ο κ. Βάμβουκας τόνισε μεταξύ άλλων: ?Τα αποτελέσματα ήλθαν να επιβεβαιώσουν την αλήθεια των λόγων μας. Έγκαιρα ενημερώσαμε τους δημότες μας για τα οικονομικά προβλήματα του Δήμου, που παραλάβαμε και κάποιοι βιάστηκαν τότε να μας πουν ότι είχαμε έμμονες ιδέες απέναντι στην εικόνα ωραιοποίησης, που προσπάθησε να παρουσιάσει η προηγούμενη διοίκηση. Μας έλεγε ο κ. Σκουλάκης ότι είχε στην τράπεζα 9 εκ. ευρώ όταν παρέδωσε και του λέμε ότι εμείς είχαμε στις 31/12/2015 το ποσό των 14 εκ. ευρώ, αλλά δεν λέμε ότι λύσαμε τα οικονομικά του Δήμου, με όλες τις υποχρεώσεις, που παραλάβαμε και συνεχίζουμε να κουβαλάμε?.

Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ότι ?το 2014 είναι η πρώτη χρονιά, που ο ?Καλλικρατικός? Δήμος Χανίων παρουσιάζει ελλειμματική χρήση, κατά 657.000 ?.? ?Αυτό οφείλεται κυρίως στην κατάρρευση των ιδίων εσόδων του Δήμου κατά 26%, ήτοι κατά 5.244.000 ?, που προκλήθηκε αποκλειστικά από την επιζήμια πολιτική, που άσκησε κατά τον τελευταίο χρόνο της θητείας της η προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία είχε επιλέξει να εξυπηρετεί τις πολιτικές της σκοπιμότητες, εις βάρος της ισονομίας των πολιτών και της ορθής διαχείρισης και της διαφάνειας των οικονομικών του Δήμου. Η δε διαφορά αυτή θα κατέληγε σε τραγωδία για τα οικονομικά του Δήμου, αν δεν αυξανόταν η κρατική επιχορήγηση κατά 3.150.000 ? σε σχέση με το 2013 και αν δεν μειώνονταν τα έξοδα μισθοδοσίας, λόγω μείωσης προσωπικού, κατά 1.209.000 ?. Τότε το έλλειμμα από την κακή διαχείριση θα υπερέβαινε τα 5 εκ. ευρώ?.

Ο κ. Βάμβουκας τόνισε ακόμα ότι τους 4 τελευταίους μήνες του 2014, που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή έγινε προσπάθεια να συγκρατηθούν τα έξοδα και επιστράφηκαν στα σχέδια πόλης 550.000 ? από τα 2.514.000 ?, που η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς.

?Αυτή η βελτίωση των οικονομικών δεικτών του Δήμου μας μπορώ να σας βεβαιώσω ότι συνεχίστηκε από τη δική μας διοίκηση και το 2015, παρά την πολύ δυσκολότερη οικονομική συγκυρία με τα «capital controls», αλλά περισσότερα στοιχεία θα δοθούν όταν ολοκληρωθεί η έκθεση των ορκωτών για τη χρήση του 2015?, ανέφερε και πρόσθεσε: ?Επιβεβαιωθήκαμε πλήρως για την ακαταστασία του ταμείου του Δήμου και να θυμίσω ότι το καλοκαίρι του 2014 ψάχναμε εκείνα τα 2,5 εκ. των ανταποδοτικών τελών, που τρεις φορές είχαν αλλάξει θέση και που τελικώς τα βρήκαμε εμείς σε συνεργασία με τους ορκωτούς λογιστές και πληρώσαμε τα οφειλόμενα στους εργαζομένους της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. Παραλάβαμε ένα πλήθος περιπτώσεων οικονομικής ακαταστασίας μεταξύ των οποίων αβεβαίωτα έσοδα από κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, ύψους 919.000 ? μέχρι το 2012, ακαθάριστες κλήσεις πρώτου εξαμήνου 2013 και μη βεβαιωμένες κλήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, ύψους 594.000? μέχρι το 2013. Αυτά έχουν ήδη βεβαιωθεί από εμάς?.

?ΒΟΜΒΑ? ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΛΗΣ
Συνεχίζοντας ο κ. Βάμβουκας χαρακτήρισε τα σχέδια πόλης ως ?μία βόμβα στα θεμέλια του Δήμου μας?. ?Μας τα παρέδωσαν σε πλήρη αταξία. Στέρησαν από το ταμείο των ανταποδοτικών 2,5 εκ. ευρώ, που αντί για έργα χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη άλλων υποχρεώσεων του Δήμου, ενώ δεν εμφανίζονται οι υποχρεώσεις του Δήμου για αποζημιώσεις σχεδίου πόλης, ύψους 6,7 εκ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν ενημερώσει τους δημότες για τα οφειλόμενα, ύψους 4 εκ. ευρώ. Αυτό θα έχει δύο αρνητικές συνέπειες, διότι οι δημότες θα πληρώσουν προσαυξήσεις και ο Δήμος θα σύρεται στα δικαστήρια με κίνδυνο να πληρώσει μεγάλα ποσά. Απ΄ όλη αυτή την αταξία κινδυνεύει η υλοποίηση των σχεδίων πόλης, εκτός του ό,τι έχει ήδη στερήσει από τους δημότες τα έργα κοινής ωφέλειας: πάρκα, δρόμους, πλατείες, κ.λ.π. Και δεν έφταναν όλα αυτά, αλλά δόθηκαν αποζημιώσεις για να απαλλοτριώσουν σκανδαλωδώς οικόπεδα σε περιοχές του σχεδίου πόλης από όπου δεν είχαν εισπραχθεί οι εισφορές, αφήνοντας σε εκκρεμότητα άλλες αποζημιώσεις απαλλοτριώσεων από περιοχές, που είχαν ήδη εισπραχθεί οι εισφορές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απαλλοτρίωση οικοπέδου, αξίας 1,5 εκ. ? προοριζόμενου για σχολείο στη μοναδική περιοχή του Δήμου, που δεν το χρειάζεται?.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Βάμβουκας στις ανείσπρακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές πολιτών που ανέρχονται σε 33.700.000 ? και τόνισε ότι η Υπηρεσία καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την είσπραξή τους. ?Εκκρεμούν επιπλέον αγωγές, που ανέρχονται στα 5.786.000 ? από αξιώσεις τρίτων προς τον Δήμο, κάτι που προκαλεί ανησυχία για το μέλλον. Η απουσία της Δημοτικής Αστυνομίας οδήγησε σε δραματικά μειωμένα έσοδα από την κατάληψη δημοτικών χώρων και την ελεγχόμενη στάθμευση, αλλά δημιουργήσαμε τη νέα Υπηρεσία ελέγχου κοινόχρηστων χώρων, καλύπτοντας αυτό το κενό, ενώ τα έσοδα σταδιακά επανέρχονται?.

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Χανίων ανέφερε: ?Ο Δήμος Χανίων είναι ένας βιώσιμος Δήμος, που ακόμα και σε περιόδους κρίσης δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται είναι η σωστή οργάνωση των οικονομικών του, η σωστή αξιοποίηση της περιουσίας του και η ίση αντιμετώπιση των δημοτών. Όλα αυτά εργαζόμαστε για να τα θεραπεύσουμε σταδιακά και συστηματικά παρά τις δυσκολίες και τις αντιδράσεις, που αντιμετωπίζουμε?.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ν. Αλεξανδράκης υποστηρίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα Δημοτική Αρχή ασχολήθηκε με την αναδιοργάνωση της Οικονομικής Υπηρεσίας και τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου. ?Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε στη βελτίωση της οικονομικής λειτουργίας του Δήμου και με τις ενέργειές μας μπορώ να πω ότι σε σημαντικό βαθμό προλάβαμε πολλές από τις παρατηρήσεις των ορκωτών λογιστών για το 2014, τις οποίες βλέπετε αριθμημένες στην περίληψη της έκθεσης. Ήδη έχουμε πετύχει τη βεβαίωση εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που εκκρεμούσαν, δημιουργήσαμε μια νέα υπηρεσία στα έσοδα, το Τμήμα Ελέγχου κοινόχρηστων χώρων, τακτοποιήσαμε την αταξία στα ανταποδοτικά τέλη και στα σχέδια πόλης?.

?Στόχος μας είναι η πλήρης αποκατάσταση της τάξης και το νοικοκύρεμα των οικονομικών ενός Δήμου, που έχει όλες τις προϋποθέσεις να είναι βιώσιμος και να μην καταλήγει σε ζημιογόνες χρήσεις, όπως αυτή του 2014. Ως Δημοτική Αρχή αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες των στελεχών της Υπηρεσίας σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό από όλες τις απόψεις περιβάλλον, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψιν η υποστελέχωση της Διεύθυνσης Οικονομικών όπως και όλων των άλλων Διευθύνσεων του Δήμου και για αυτό οφείλουμε τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους των Υπηρεσιών?, σημείωσε ο κ. Αλεξανδράκης και συμπλήρωσε: ?Τα θετικά αποτελέσματα, που προκύπτουν για το 2015 και θα πιστοποιηθούν μέσα στο έτος αποτελούν την επιβράβευση των προσπαθειών όλων. Δεν χωρά όμως καμία επανάπαυση, η προσπάθεια συνεχίζεται και είναι κρίσιμο να μείνουμε προσηλωμένοι σε αυτή. Το οφείλουμε στους δημότες μας απέναντι στους οποίους δεσμευόμαστε για ισονομία στην αντιμετώπιση και αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των πόρων, που καταβάλλουν?.

Χανιώτικα Νέα