Αν απειληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, θα απαντήσουμε

09.42

Λάβρος κατά Κιέβου και Ουάσιγκτον ήταν χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας πως οι ΗΠΑ ηγούνται ενεργειών -τις οποίες χαρακτήρισε σόου- στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι εάν απειληθούν ρωσικά συμφέροντα, η Μόσχα θα απαντήσει.

«Δεν έχω κανέναν λόγο να μην πιστέψω ότι οι Αμερικανοί ηγούνται αυτού του σόου με τον πλέον ευθύ τρόπο», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24. Και συμπλήρωσε: «Εάν δεχθούμε επίθεση, είναι βέβαιο ότι θα απαντήσουμε. Εάν τα συμφέροντά μας, τα νόμιμα συμφέροντά μας, δεχθούν απευθείας επίθεση, όπως έγινε στη Νότια Οσετία, δεν βλέπω άλλο τρόπο παρά την απάντηση με βάση το διεθνές δίκαιο». Επανέλαβε επίσης ότι η ουκρανική ηγεσία δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενεύη για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

«Γελοίους» χαρακτήρισε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τους ισχυρισμούς Λαβρόφ ότι οι ΗΠΑ καθοδηγούν το Κίεβο, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του, τον προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία εάν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία.

Η κατάσταση όμως κάθε άλλο παρά αποκλιμακώνεται, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση άρχισε την «ενεργή φάση» της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» για την εξάλειψη των ένοπλων φιλορωσικών αυτονομιστικών ομάδων από τις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Αν απειληθούν τα συμφέροντα της Ρωσίας, θα απαντήσουμε
 

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και αρμόδιος για θέματα ασφαλείας Βιτάλι Γιάρεμα, μιλώντας στους δημοσιογράφους μίλησε για αμερικανική στρατιωτική βοήθεια σε περίπτωση που υπάρξει ρωσική εισβολή: «Λάβαμε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν θα μας αφήσουν μόνους με έναν επιτιθέμενο. Ελπίζουμε ότι σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης, αυτή η υποστήριξη θα είναι περισσότερο ουσιαστική», είπε χαρακτηριστικά.

Η επιχείρηση είχε και την πρώτη της… επιτυχία, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις της έδιωξαν ένοπλους αυτονομιστές από μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η επιχείρηση αυτή διεξήχθη στην πόλη Σβιατογκόρσκ κοντά στη Σλαβιάνσκ και οι ουκρανικές δυνάμεις δεν υπέστησαν απώλειες. Πάντως, δεν υπήρχαν μέχρι την επιχείρηση αναφορές περί δράσης ένοπλων αυτονομιστών στη συγκεκριμένη πόλη.

Παράλληλα, ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε χτες γυμνάσια στη νοτιοανατολική περιοχή Ροστόβ, η οποία γειτονεύει με την Ουκρανία, ενώ και το ρωσικό πολεμικό ναυτικό έχει εξαγγείλει επταήμερα γυμνάσια, στα οποία θα συμμετέχει κι ο ρωσικός στόλος της Κασπίας Θάλασσας.

Στρατιώτες στην Πολωνία
Αλλά και οι Αμερικανοί δεν μένουν άπρακτοι, καθώς χτες έφτασε στην Πολωνία ένας λόχος 150 ανδρών της 173ης αερομεταφερόμενης ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν για στρατιωτικές ασκήσεις στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής 600 στρατιώτες, ανταποκρινόμενες στην ανησυχία που εκφράζουν οι συμμαχικές της χώρες για την ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Στο μεταξύ, κυκλοφόρησε χτες στον ιστότοπο gorlovka.ua οπτικό υλικό που δείχνει αρκετούς άνδρες να κακομεταχειρίζονται τον δημοτικό σύμβουλο Βολόντιμιρ Ρίμπακ, ο βασανισμός και η δολοφονία του οποίου αποτέλεσαν την αφορμή για την επανέναρξη της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης κατά των αυτονομιστών.

Σύμφωνα με το βίντεο, ο Ρίμπακ προσπάθησε να κατεβάσει τη σημαία της αυτονομιστικής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ. «Πάνω από το πτώμα μου θα κατεβάσεις τη σημαία αυτή», φώναξε ένας άνδρας που φορά πολιτικά στον Ρίμπακ. Δύο αστυνόμοι με στολή εμφανίζονται στο βίντεο, αν και μόνο ένας επεμβαίνει, χωρίς αποτέλεσμα. Σύμφωνα με μάρτυρες, ο Ρίμπακ οδηγήθηκε σε ένα αυτοκίνητο από μασκοφόρους άνδρες οι οποίοι φορούσαν στολές παραλλαγής.

Τέλος, η Ουάσιγκτον εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κράτηση Αμερικανού δημοσιογράφου από φιλορώσους αυτονομιστές και κάλεσε τη Μόσχα «να ασκήσει την επιρροή της» για την απελευθέρωσή του. Πρόκειται για τον Σάιμον Οστρόφκσι, που βρισκόταν στην περιοχή για να καλύψει τα γεγονότα για λογαριασμό του ειδησεογραφικού ιστοτόπου Vice News.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ