Ανάγκες σε θερμίδες ανά φύλο, ηλικία και σωματική δραστηριότητα (γραφήματα)

10.25

Οι θερμίδες που χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε ενέργεια εξαρτώνται τόσο από το φύλο και την ηλικία μας όσο και από τις συνήθειές μας, δηλαδή το πόσο γυμναζόμαστε και γενικά το πόσο κινούμαστε μέσα στην ημέρα.

Οι άντρες χρειάζονται σε γενικές γραμμές περισσότερες θερμίδες από τις γυναίκες, ενώ οι ανάγκες σε θερμίδες μειώνονται και για τα δύο φύλα όσο περνούν τα χρόνια.

Ο στατιστικολόγος Νέιθαν Γιάου από το Πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια συγκέντρωσε στοιχεία από το Αμερικανικό Υπουργείο Υγείας και βάσει αυτών δημιούργησε τα παρακάτω γραφήματα, τα οποία αποτυπώνουν συνοπτικά τις ενεργειακές ανάγκες αντρών και γυναικών ανά ηλικία και ανά επίπεδο σωματικής δραστηριότητας.

Άντρες


– Τα αγόρια έως 10 ετών πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1.400 θερμίδες την ημέρα.

– Έως την ηλικία των 20 ετών, οι νέοι μπορούν να καταναλώνουν έως και 2.400 θερμίδες.

– Στην ηλικιακή ομάδα 40-60, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων πέφτει στις 2.200, ενώ στην ηλικιακή ομάδα 61-80 μειώνεται ακόμη περισσότερο (περίπου 2.000).

– Οι άντρες που κάνουν ήπια γυμναστική μπορούν να καταναλώνουν επιπλέον 200 θερμίδες, ενώ οι άντρες που γυμνάζονται έντονα επιπλέον 400-600 θερμίδες.

Γυναίκες

– Από την ηλικία των 5 έως την ηλικία των 10 ετών, τα κορίτσια θα πρέπει να καταναλώνουν περίπου 1.400 θερμίδες την ημέρα εάν δεν κινούνται πολύ.

– Από την ηλικία των 11 έως την ηλικία των 20 ετών, η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη θερμίδων φτάνει τις 2.000 θερμίδες την ημέρα (λιγότερες από τους άντρες ίδιας ηλικίας), ενώ πέφτει στις 1.800 για την ηλικιακή ομάδα 25-50.

– Στην ηλικία 51-80, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν μόλις 1.600 θερμίδες την ημέρα εάν δεν γυμνάζονται και γενικώς δεν είναι πολύ δραστήριες.

– Οι γυναίκες κάθε ηλικίας που έχουν υιοθετήσει στη ζωή τους την ήπια άσκηση μπορούν να καταναλώνουν επιπλέον 200 θερμίδες την ημέρα, ενώ τα κορίτσια και οι γυναίκες που γυμνάζονται έντονα μπορούν να επιπλέον 400 θερμίδες την ημέρα.

– Οι γυναίκες που δεν γυμνάζονται ή γυμνάζονται λίγο πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 200 στην ηλικία των 25 ετών περίπου, ωστόσο για τις γυναίκες που γυμνάζονται έντονα οι θερμίδες πρέπει να μειωθούν αργότερα, στην ηλικία των 30 ετών.

Πηγή:onmed.gr