Ανακάλυψη-ελπίδα για τους διαβητικούς

12.16
Αλγόριθμους ενάντια στον διαβήτη τύπου Ι χρησιμοποιεί το βιονικό πάγκρεας που αναπτύσσει ο Αμερικανός ειδικός στη βιοϊατρική τεχνολογία Εντ Νταμιάνο. Αυτό αναμένεται να είναι τελειοποιημένο το 2017, προσφέροντας έτσι ελπίδα για μια πιο κανονική ζωή σε εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπους μας.
 
Ο Νταμιάνο κινητοποιήθηκε προς την κατασκευή του βιονικού παγκρέατος όταν ανακάλυψε ότι ο γιος του πάσχει από διαβήτη τύπου Ι, και κατάφερε μέσα σε περίπου δέκα χρόνια να πάει την ήδη υπάρχουσα τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα.
Η συσκευή που έφτιαξε μετράει συνεχώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του ασθενούς και ενεργοποιεί μια αντλία -σε μέγεθος iPhone- ινσουλίνης όταν τα επίπεδα είναι υψηλά και γλυκαγόνης όταν αυτά είναι χαμηλά. Η πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη τύπου Ι κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στην ημέρα έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και αναλόγως κάνουν ή όχι ενέσεις ινσουλίνης ή σε περίπτωση που τα επίπεδα γλυκόζης είναι χαμηλά τρώνε κάτι που θα τους ανεβάσει τα επίπεδα γλυκόζης.
Ο Εντ Νταμιάνο για τον γιο του, Ντέιβιντ, προτίμησε να χρησιμοποιήσει μια συσκευή που λέγεται «διαρκής μετρητής γλυκόζης» (CGM) στην οποία είναι προσαρμοσμένη μια αντλία ινσουλίνης η οποία παλιότερα λειτουργούσε χειροκίνητα. Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης όμως κατάφερε με τη βοήθεια άλλων ερευνητών και μαθηματικών να φτιάξει μια αυτόματη συσκευή η οποία παρέχει την ακριβή δοσολογία ισνουλίνης ή γλυκαγόνης στον ασθενή, υπολογίζοντάς τη με τη χρήση αλγορίθμου.
 
Μάλιστα τα αποτελέσματα των μετρήσεων και η σχετική δοσολογία μπορούν πλέον να ελέγχονται και μέσω μιας εφαρμογής για smartphone που έχει αναπτυχθεί.
Η ομάδα του Νταμιάνο πραγματοποιεί δοκιμές σε ασθενείς κάθε φορά που κάνει κάποια αναβάθμιση της συσκευής, που πλέον ονομάζεται «βιονικό πάγκρεας». Συνολικά 110 άτομα έχουν συμμετάσχει στις δοκιμές, ηλικίας από 6 έως 76 ετών και βάρους από 21 μέχρι 128 κιλά. Η μακρύτερη χρονικά συνεχής χρήση της συσκευής από ασθενή είναι 22 ημέρες.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του Νταμιάνο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, περίπου το 81% των ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το «βιονικό πάγκρεας» δήλωσαν ότι είχαν καλύτερο έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους απ' ό,τι με τις συμβατικές μεθόδους.
Κάποιοι ανέφεραν ότι δεν είχαν καλύτερο έλεγχο και άλλοι ότι είχαν ναυτίες. Ο νέος γύρος δοκιμών που έχει ξεκινήσει πάντως διεξάγεται σε 4 ιδρύματα με τη συμμετοχή 40 ενηλίκων, οι οποίοι χρησιμοποιούν την εν λόγω τεχνολογία χωρίς την επίβλεψη κάποιου ειδικού και καταγράφουν τις εμπειρίες τους. Η τελευταία δοκιμή πριν η συσκευή ζητήσει έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ για εμπορική κυκλοφορία θα γίνει το 2016, όπως ανέφερε ο Νταμιάνο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να προχωρήσει η έρευνα πρέπει να βρει μεγαλύτερες πηγές χρηματοδότησης, κάτι που θα τον βοηθήσει επίσης να βρει τρόπους για να ρίξει το κόστος αγοράς της συσκευής το οποίο με τα σημερινά δεδομένα υπολογίζει ότι θα ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες δολάρια, χωρίς να υπολογίζει σε αυτά το κόστος συντήρησης και ανεφοδιασμού με ινσουλίνη και γλυκαγόνη.
Οπως τονίζει δε ο Νταμιάνο, αλλά και άλλοι ερευνητές, το «βιονικό πάγκρεας» είναι σημαντική βοήθεια για τους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, όμως δεν αποτελεί θεραπεία για τη νόσο.
ΕΡΕΥΝΕΣ
Οι επιπτώσεις σε όραση και νεφρά
Σύμφωνα με άλλες έρευνες για τον διαβήτη, ο σωστός έλεγχος των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα υπολογίζεται ότι μειώνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη προβλημάτων όρασης κατά 63%, τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων στα νεφρά κατά 54% και τον κίνδυνο για βλάβες στα νεύρα κατά 60%.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ethnos.gr