Ανακοίνωση σχετικά με τους δολωματικούς ψεκασμούς στους δήμους των Χανίων

13.51

Εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας έτους 2015 και σε συνέχεια προηγούμενων δελτίων τύπου, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων ανακοινώνεται ότι:
 
Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την ανάδειξη εργολάβων, που θα αναλάβουν το έργο των δολωματικών ψεκασμών δακοκτονίας, ανέδειξε εργολάβους ψεκασμού για τους Δήμους Αποκορώνου, Σφακίων και Καντάνου – Σελίνου. Οι δολωματικοί ψεκασμοί ξεκίνησαν στον Δήμο Αποκορώνου ενώ στους άλλους δύο Δήμους θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα καθώς πρόκειται στην πλειονότητά τους για πιο όψιμες περιοχές. Δεν αναδείχθηκαν εργολάβοι για τους Δήμους Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων. Οι διαδικασίες για την εξεύρεση εργολάβων και για τις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες των Δήμων αυτών είναι σε εξέλιξη και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εντούτοις, η πιο πρόσφατη αλλαγή των δακοπαγίδων έδειξε υψηλούς δακοπληθυσμούς.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών των δήμων Κισσάμου, Πλατανιά και Χανίων που βρίσκονται σε απόσταση μέχρι και τα εννέα (9) χιλιόμετρα από την θάλασσα (σε ευθεία γραμμή) όπως προχωρήσουν σε δολωματικούς ψεκασμούς ει δυνατόν σε συλλογικό επίπεδο.

Η εφαρμογή θα πρέπει να γίνει μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, εφόσον ο ελαιόκαρπος στα κτήματά τους είναι επιδεκτικός προσβολής. Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιοκάρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να γίνει και ο δολωματικός ψεκασμός στην υπόλοιπες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας, με εξαίρεση ίσως κάποιες πολύ όψιμες περιοχές. 

 
Τονίζουμε, για μία ακόμη φορά, ότι ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός είναι καθοριστικός και αν καθυστερήσει η επιτυχία του προγράμματος δακοκτονίας δεν είναι εξασφαλισμένη. 
 
Σε κάθε περίπτωση οι παραγωγοί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι.