Ανακοίνωση της “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά” για την αύξηση του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ για τους φοιτητές

06.56

Ανακοίνωση για το ζήτημα που έχει προκύψει με την αύξηση του εισιτηρίου του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων για τους φοιτητές εξέδωσε η δημοτική παράταξη “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά”.

Αναλυτικά:

Η απόφαση του αστικού ΚΤΕΛ Χανίων να αυξήσει το εισιτήριο για τους φοιτητές είναι απαράδεκτη και αυθαίρετη. Αποτελεί ένα στυγνό εκβιασμό απέναντι στους φοιτητές τις οικογένειές τους αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων της πόλης.

Είναι άμεση συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών που συνεχίζονται με την ίδια αμείωτη ένταση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ. Δεν θα είχε προκύψει κανένα ζήτημα αν αντί να δίνονται υπέρογκα ποσά για την εξυπηρέτηση του χρέους, χρηματοδοτούνταν κανονικά οι ανάγκες των φοιτητών καθώς και αυτές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όπως το Πολυτεχνείο Κρήτης. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε γενίκευση παρόμοιων καταστάσεων με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί το τρίτο μνημόνιο, ιδιαίτερα αυτή της ΤΡΕΝΟΣΕ.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο για εκατοντάδες φοιτητές να συνεχίσουν τις σπουδές τους καθώς αμφισβητείται το δικαίωμα τους στη μόρφωση.

Δεν μπορεί οι σπουδές τις νεολαίας είτε της φοιτητικής, είτε της μαθητικής να γίνονται συνεχώς πεδίο εκβιασμού, έτσι ώστε να μεγαλώνουν τα κέρδη κάποιων.

Αλήθεια γιατί η διοίκηση του ΚΤΕΛ δεν έκανε ανάλογη αύξηση του εισιτηρίου όταν η τιμή του πετρελαίου ήταν πολύ υψηλότερη από τη σημερινή; Καλό θα ήταν να μας απαντήσουν, αν η αύξηση του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει τα κέρδη του ΚΤΕΛ ή όχι; Καλό θα ήταν όσοι ζητούν να μετακυλήσουν στους φοιτητές και στις οικογένειές τους τα σπασμένα της κρίσης, να συγκρίνουν πόσο κοστίζει μια οποιαδήποτε απόσταση στα Χανιά και πόσο μια ίσης χιλιομετρικής απόστασης, για παράδειγμα, στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Η πραγματικότητα είναι ότι ήδη τα Χανιά έχουν πανάκριβο εισιτήριο. Είναι εύλογο, αν η διοίκηση του ΚΤΕΛ ισχυρίζεται ότι τα κέρδη τους δεν είναι ανάλογα, να δώσουν στη δημοσιότητα τα βιβλία της εταιρίας τους.

Δεν θα είχαμε φτάσει ποτέ σε αυτή την κατάσταση αν υπήρχε δημόσια συγκοινωνία. Σε κάθε περίπτωση έστω αν υπήρχε τουλάχιστον, δημοτική συγκοινωνία. Όλες οι δημοτικές αρχές, της τωρινής μη εξαιρούμενης, προσπαθούσαν να αποφύγουν αυτό το ζήτημα.

Ζητάμε την ματαίωση οποιασδήποτε αύξησης στο φοιτητικό εισιτήριο. Ζητάμε την άμεση χρηματοδότηση από το Υπουργείο των άμεσων αναγκών των φοιτητών γι μετακίνηση.