Ανακοίνωση του ΠΑΓΝΗ σχετικά με την κατάσταση στα νοσοκομεία

13.27

Η συνέντευξη που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας κος Π. Πολάκης σε τοπικό κανάλι την προηγούμενη Παρασκευή ήταν αποκαλυπτική της προσπάθειας που κάνει η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο υγείας να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα στο χώρο της υγείας. Μια πραγματικότητα που συγκρούεται με αυτό που ζουν ασθενείς και εργαζόμενοι. Στο παραμύθι της εξαπάτησης του λαού, οι υπουργοί υγείας είναι πρωτοπόροι επιχειρώντας να πείσουν τις λαϊκές οικογένειες ότι είναι πιο ικανοί να εφαρμόσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις από τους προηγουμένους. Απέναντι σε αυτά που ακουστήκαν απαντάμε με αυτά που βιώνουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι: 

Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι ενισχυθήκαν τα νοσοκομεία της Κρήτης με 800 εργαζομένους όλων των κατηγοριών και με όλες τις εργασιακές σχέσεις. Σκόπιμα δεν είπε πόσοι εργαζόμενοι έπρεπε να δουλεύουν ώστε να μην γίνονται διπλοβάρδιες, να μην χρωστούνται άδειες και να μην εκτελούν αλλότρια καθήκοντα  οι εργαζόμενοι. Είναι τόσο η ισορρόπηση του συστήματος που στο ΠαΓΝΗ είναι κλειστά 4 κρεβάτια ΜΕΘ και σε όλη την Κρήτη 9. Τα κενά στα νοσοκομεία της Κρήτης είναι 2.000. Σύμφωνα τους κουτσουρεμένους οργανισμούς του 2012, μόνο στο ΠαΓΝΗ οι κενές οργανικές θέσεις όλων των κατηγοριών είναι 645. Είναι κοροϊδία να λέγεται ότι ενισχύθηκε το σύστημα με 323 γιατρούς όταν ετοιμάζονται να δουν την πόρτα της εξόδου δεκάδες επικουρικοί (18 μόνο στο ΠαΓΝΗ) με τη λήξη των συμβάσεων τέλος Δεκέμβρη του 2018.
Ο κος Πολάκης είπε ότι αυξήθηκε η χρηματοδότηση των νοσοκομείων από το νοικοκύρεμα των οικονομικών και το χτύπημα της διαφθοράς. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να είναι πλεονασματικά. Απέκρυψε ότι για το ΠαΓΝΗ ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπεται στα 32.950.000 €, μειωμένος  κατά 11.000.000 από το 2017, και έχουν αποδοθεί μόνο τα 14.740.000. Προσδοκά να εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ 20.150.000. Σκόπιμα απέκρυψε ότι η όποια αυξημένη χρηματοδότηση  προέρχεται από τον καλύτερο πελάτη των νοσοκομείων, τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος πληρώνει με χρήματα από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τις απευθείας πληρωμές των ασθενών, όπως των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων που για το 2017 ήταν 1.500.000 €. Το νοσοκομείο πληρώνει για μισθοδοσία του μη μόνιμου προσωπικού 13.000.000 €.
 
 
Είπε ότι αναγνωρίζει το ρόλο των επικουρικών εργαζομένων, ότι αλλάζει ο τρόπος πρόσληψης τους και ότι επίκεινται διαγωνισμός που θα βγει τον Σεπτέμβρη. Δηλαδή από τη μια επιχειρεί να τους καθησυχάσει και από την άλλη ομολογεί ότι θα συνεχιστεί το καθεστώς της ανακύκλωσης – ομηρίας των εργαζομένων. Αυτό θα γίνει με την αλλαγή του τρόπου πρόσληψης των επικουρικών στο όνομα της διαφάνειας. Αποκάλυψε ότι τα νοσοκομεία θα προσλαμβάνουν προσωπικό με βάση τα έσοδα από την πώληση υπηρεσιών υγείας. Δεν αναφέρθηκε, σκόπιμα, για τους εργαζόμενους στο ΚΕΕΛΠΝΟ που απολύονται τέλος Οκτώβρη και τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής που απολύονται τέλος Σεπτέμβρη. 

Ανέφερε ότι το υπουργείο αποσύνδεσε το δικαίωμα για περίθαλψη από τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι  ανασφάλιστοι, όπως και οι άποροι, δεν «πέσανε από τον ουρανό», ούτε είναι αποτέλεσμα «ακραίων καιρικών φαινομένων». Μόνο στο ΠΑΓΝΗ για το 2017 ο αριθμός των ανασφάλιστων που εξυπηρέτησε το νοσοκομείο ήταν 46.973 και το ποσό που δαπανήθηκε ήταν 6.755.188 ευρώ. Το κράτος δεν έδωσε δεκάρα τσακιστή.
Ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση σε περιστατικά που χρειάζονται χειρουργεία, ότι η λίστα οφείλεται και στην επιλογή γιατρού που κάνει πολλές φορές ο ασθενής. Η πραγματική αιτία δεν είναι άλλη από την υποστελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό που οδηγεί τα νοσοκομεία να μειώνουν τα χειρουργικά κρεβάτια για να πάρει το προσωπικό δικαιωματικά τις άδειες κα τα ρεπό (Χριστούγεννα, Πάσχα, καλοκαίρι). 
Ανέφερε ότι ενισχύονται δομές ΠΦΥ εκεί που οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εγκαταλείψει και τις είχαν παραδώσει σε ιδιώτες. Η αλήθεια είναι ότι οι ΤΟΜΥ θα αποτελούν το κόφτη της ΠΦΥ, θα καλύπτουν υποτυπωδώς ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Απόδειξη σε ένα νησί 600.000 κάτοικων, αυτές οι μονάδες μπορούν να καλύψουν μόνο 56.000 γιατί αυτό επιτάσσουν οι δημοσιονομικοί στόχοι της κυβέρνησης. Στο νομό Ηρακλείου σε 200.000 κάτοικους, μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες, σε 36.500.

Έχουν κλαδέψει την διαφθορά στην κορυφή και πάνε παρακάτω. Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις πετούν την μπάλα στην εξέδρα της διαφθοράς, που είναι υπαρκτή, αλλά αξιοποιείται για τον αποπροσανατολισμό του λαού από την ουσία και τον ταξικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής τους πολιτικής. Από τη στιγμή που ο τομέας της Υγείας αναπτύσσεται στη βάση του κόστους – οφέλους, με κρατικές μονάδες που για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς εξαρτώνται από επιχειρηματικούς ομίλους, φαρμακοβιομηχανίες και μονοπωλιακούς «ευεργέτες» (σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, φάρμακα, αναλώσιμο υλικό, κ.ά.), που επιδίδονται στο κυνήγι του κέρδους, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να «ανθίσουν» φαινόμενα διαφθοράς. Η όλη μάχη που δίνει  η κυβέρνηση  για τη διαφθορά είναι να μειωθεί το κέρδος των εταιριών. Μεγαλύτερη αυταπάτη και κοροϊδία δεν μπορούσε να ειπωθεί. 

Από τις 21/8  βγαίνουμε σε ήρεμα νερά. Αφού βγαίνουμε κύριοι της κυβέρνησης και του υπουργείου υγείας στις 21/8 από τα μνημόνια όπως λέτε γιατί  δεν επαναφέρεται τους μισθούς μας, δεν καταργείται τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν κάνετε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δεν μονιμοποιείτε όλους όσους εργάζονται ώστε και οι συνάδελφοι επικουρικοί να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν, γιατί δεν επαναφέρετε τα καταργημένα 60 κρεβάτια των  νοσοκομείων του Ηράκλειου, τις 500 καταργημένες θέσεις του οργανισμού του ΠαΓΝΗ κ.α.
ΤΕΡΜΑ ΠΙΑ Η ΚΟΡΟΙΔΙΑ! 

Απέναντι στην πολιτική και τα καραμπινάτα ψέματα της κυβέρνησης, ο λαός έχει συμφέρον να διεκδικήσει ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα καλύπτει τις ανάγκες του στην πρόληψη, τη θεραπεία και την αποκατάσταση, με προσωπικό πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακά – ασφαλιστικά δικαιώματα. Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και να υπάρξει χρηματοδότηση από το κράτος στο ύψος των πραγματικών λαϊκών αναγκών.