"Φωτιά" σε μπύρα, σταθερή τηλεφωνία και ίντερνετ βάζει η κυβέρνηση

12.42

Κατά ένα εξάμηνο νωρίτερα, διπλασιάστηκε ο φόρος ειδικής κατανάλωσης στη μπύρα που πλέον από την 1η Ιουνίου -δηλαδή σε λίγες ημέρες- θα πωλείται ακριβότερα.
 
Οι καταναλωτές δηλώνουν έτοιμοι να γυρίσουν την πλάτη και σ’ αυτό το αλκοολούχο ποτό, ενώ οι επιχειρήσεις ζυθοποιίας προειδοποιούν για τα προβλήματα που θα φέρει στη λειτουργία της αγοράς ο νέος φόρος στη μπύρα.
 
«Καπέλο» όμως 5% θα επιβληθεί και στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ από τον Ιανουάριο 2017, αντί της 1ης Ιουλίου του ίδιου έτους.
 

Ειδικότερα, την μπύρα για σαμπάνια θα πληρώνουν στο εξής οι καταναλωτές μετά και από τον διπλασιασμό του φόρου ειδικής κατανάλωσης. Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής δόθηκε το πράσινο φως από την βουλή για το διπλασιασμό του φόρου από την 1η Ιουνίου, αντί του 2018 που αρχικά είχε προβλεφθεί.
 
Και την ώρα που η μπύρα κατατάσσεται στα ακριβά πλέον αλκοολούχα, οι ιδιοκτήτες ζυθοποιίας μιλούν για ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα που δέχονται. Ο Γιάννης Λιονάκης από τα Χανιά, που από το 2007 διατηρεί τη δική του επιχείρηση ζυθοποιίας, εξηγεί στη «Ν.Τ.» τα προβλήματα που θα φέρει στη λειτουργία της αγοράς, η νέα αύξηση του φόρου στην μπύρα.
 
«Καπέλο» και στα τηλέφωνα
 
Νωρίτερα όμως κατά ένα εξάμηνο έρχεται και το «καπέλο» 5% στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και Internet.
 
Ο φόρος του 5% στο λογαριασμό, αντιστοιχεί τουλάχιστον σε 2 ευρώ το μήνα ή από 20 ευρώ και πάνω για όλα τα νοικοκυριά κάθε χρόνο. Αυτό θα ισχύσει για λογαριασμούς που εκδίδονται από την 1η Ιανουαρίου και μετά. Επαγγελματίες του κλάδου, κάνουν λόγο για σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης που θα αντιμετωπίσουν οι μικρές επιχειρήσεις.
 
Με το χαράτσι στους λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας και ίντερνετ η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξουν πρόσθετα έσοδα 70 εκατομμυρίων ευρώ.