Ανησυχία για τις επιπτώσεις από το ρωσικό εμπάργκο

18.33

Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα το εμπάργκο της Ρωσίας σε προϊόντα χωρών της ΕΕ, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νορβηγίας ως απάντηση στα μέτρα που έχει λάβει η Δύση εναντίον της Μόσχας για την Ουκρανία.

Η λίστα απαγόρευσης εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία αφορά το κρέας, τα αλλαντικά, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά, ενώ το εμπάργκο μπορεί να επηρεάσει τις εξαγωγές κι άλλων κλάδων προς τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα αυτόν της γούνας.

Το μεγαλύτερο πλήγμα είναι στις εξαγωγές φρούτων και κυρίως τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα νεκταρίνια και τα μήλα. Πέρσι, οι εξαγωγές νωπών λαχανικών και φρούτων στην Ρωσία έφθασαν τα 108 εκατομμύρια ευρώ, αποτελώντας το 12,8% των ελληνικών εξαγωγών τού κλάδου στον κόσμο.

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Αθήνα για ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στις εξαγωγές μας. Η κυβέρνηση, εντείνει τις προσπάθειές της σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να μετριάσει τις συνέπειες τού εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές, ενώ προτίθεται να καταθέσει αίτημα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας για αποζημιώσεις των πληγέντων παραγωγών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις χωρίς καμία πρακτική επίπτωση.

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά απέστειλε ο βουλευτής της ΝΔ Ιορδάνης Τζαμτζής, στην οποία εκθέτει τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών και των φορέων της Πέλλας και άλλων νομών, μετά τον αποκλεισμό των εισαγωγών από τις ΗΠΑ και τις χώρες-μέλη της ΕΕ που επέβαλε η ρωσική κυβέρνηση ως αντίμετρα στα μέτρα των ΗΠΑ και ΕΕ προς τη Ρωσία.

«Έτσι σήμερα φτάσαμε να αποκλείονται από την προνομιακή για τη χώρα μας ρωσική αγορά, τα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και πολλά βιομηχανικά» αναφέρει ο βουλευτής και εξηγεί ότι αυτήν την περίοδο και αφού η Ρωσία εισήγαγε το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες κερασιών και βερίκοκων από την χώρα μας, υπολογίζονταν ότι θα απορροφούσε περίπου 170.000 τόνους ροδάκινα και νεκταρίνια.

Αγωνία στις τάξεις των αγροτών

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο αγροτικός κόσμος τις εξελίξεις σχετικά με το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων. Οι αγρότες κάνουν λόγο για σοβαρό πλήγμα καθώς η ρωσική αγορά απορροφά εξαιρετικά σημαντικές ποσότητες ελληνικών προϊόντων και φωτίζουν τις παράπλευρες απώλειες πχ ζημίες σε εταιρείες συσκευασίας, μεταφοράς κτλ.

Προειδοποιούν ότι οι ανταγωνιστές από χώρες εκτός ΕΕ ήδη προσπαθούν να ωφεληθούν από την κατάσταση και εναποθέτουν τις ελπίδες τους στις διαπραγματεύσεις σε διπλωματικό επίπεδο μεταξύ Αθήνας-Μόσχας.

Ήδη «πάγωσαν», εξαιτίας του διατάγματος Πούτιν, οι φορτώσεις νωπών φρούτων από την Ημαθία και την Πέλλα, με προορισμό τη Ρωσία, με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι ροδάκινων να μένουν στα ψυγεία των συνεταιρισμών, οι τιμές πώλησης να ακολουθούν πορεία ελεύθερης πτώσης και οι παραγωγοί να είναι σε απόγνωση.

Εντωμεταξύ, εν αναμονή των εξελίξεων, στη Μόσχα βρίσκονται ήδη αντιπροσωπείες παραγωγών χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητήσουν με τη ρωσική κυβέρνηση την αναπλήρωση των ποσοτήτων φρούτων, που δεν θα εισάγονται πια από τα κράτη-μέλη της Ένωσης, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οριστικής απώλειας της ρωσικής αγοράς.

Όπως αναφέρουν εξαγωγείς και παραγωγοί, αν τελικά το εμπάργκο ισχύσει, οι Βρυξέλλες θα πρέπει οπωσδήποτε να καταβάλλουν αποζημιώσεις στους πληγέντες.

πηγή: Αντ1