Ανησυχητικές διαστάσεις έχει πάρει η χρήση ναρκωτικών στα Χανιά από νεαρές ηλικίες…

16.33

Στις πρώτες θέσεις σε συχνότητα είναι οι υποθέσεις εκδίκασης χρήσης, κατοχής και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών. Στα πινάκια των δικαστηρίων των Χανίων εκδικάζονται καθημερινά ανάλογες υποθέσεις και σύμφωνα με τα Χανιώτικα Νέα, μόνο τη Δευτέρα 14 Μαρτίου στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων εκδικάζονταν 19 υποθέσεις που αφορούσαν: Διακεκριμένη διακίνηση ναρκωτικών, προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών, καλλιέργεια φυτών ινδικής κάνναβης, προσπάθεια εισαγωγής ναρκωτικών ουσιών στις φυλακές, με 8 κατηγορούμενους να εκτίουν ήδη ποινές για ανάλογες αξιόποινες πράξεις και ακόμα περισσότερους να καταδικάζονται για αυτές τις κατηγορίες.

«ΘΕΛΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΑΛΛΑ…»

Ο κ. Γιώργος Βεργάκης, μέλος του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου Χανίων,  χαρακτήρισε ανησυχητικό το φαινόμενο μιας και στα Χανιά κυκλοφορούν πάσης φύσης ναρκωτικά τα οποία αποτυπώνονται και στα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. με το κόστος ανά γραμμάριο ή δισκίο. Για παράδειγμα ένα γραμμάριο αμφεταμίνης στοιχίζει από 5 έως 15 ευρώ, το ΜDMA από 50 έως 80 ευρώ, ενώ σε ότι αφορά στην κάνναβη εξαρτάται από τον αν είναι ακατέργαστη ή κατεργασμένη, ενώ ρόλο στο κόστος παίζει και η χώρα προέλευσης. Έτσι το γραμμάριο κυμαίνεται από 10 έως 35 ευρώ. Το κίνητρο του γρήγορου πλουτισμού είναι πολύ βασικό για κάποιους σημειώνει ο κ. Βεργάκης.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ…

Πριν από περίπου 2 δεκαετίες οι πόρτες των σχολείων κλείδωσαν για τους εξωσχολικούς καθώς είχαν παρατηρηθεί τα πρώτα κρούσματα διακίνησης ναρκωτικών. Τώρα αυτό φαίνεται πως είναι μια τακτική διαδικασία, καθώς αρκετοί ανήλικοι κατηγορούνται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.

Στα δικαστήρια οδηγούνται συχνά τα ίδια και τα ίδια άτομα, γεγονός που δείχνει ότι δε σωφρονίζονται από τις ποινές τους ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που συλλαμβάνονται εντός των φυλακών, καθώς εξακολουθούν να κινούν τα νήματα της διακίνησης ναρκωτικών στα Χανιά και όχι μόνο, από το κελί τους.