Ανοιχτά για δώδεκα ώρες 33 μουσεία και μνημεία όλη τη θερινή περίοδο

11.35

Δώδεκα ώρες, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ, θα λειτουργούν 33 μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι κατά τη θερινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, από το Μουσείο της Ακρόπολης.

Ο πρωθυπουργός παρέστη σε υπηρεσιακή σύσκεψη διευθυντών υπό τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο.

«Μιλάω για κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και δεκαετίες», είπε. «Κατορθώσαμε -και λέω το ρήμα αυτό γιατί έγινε μέσα σε δύσκολες στιγμές που η οικονομία περνάει πολύ δύσβατα μονοπάτια- για ολόκληρη τη θερινή περίοδο τα σημαντικότερα μουσεία μας να παραμένουν ανοιχτά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς. «Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τα 33 μεγαλύτερα μουσεία μας, τα οποία συγκεντρώνουν το 95% των επισκεπτών και των εισπράξεων, για την περίοδο από 1ης Απριλίου μέχρι και την 31η Οκτωβρίου. Eάν ο καθένας από εσάς γυρίσει το μυαλό του σε περασμένα χρόνια, μιλώντας σε ξένους κυρίως, αλλά και σε Ελληνες, υπήρχε πάντοτε αυτό το αδυσώπητο ερώτημα: «Καλά, είστε στα καλά σας; Στην Ελλάδα του Πολιτισμού να μην μπορεί ο ξένος που έρχεται από την Ιαπωνία ή από την Αυστραλία να πάει σε ένα μουσείο και να το βρει ανοιχτό; Και να έρχεται να πάει να δει τους Δελφούς και να είναι Σαββατοκύριακο κλειστό;» Αυτό έληξε», πρόσθεσε.

«Είναι ένα ουσιαστικό βήμα προόδου, που δεν έχει να κάνει με καμία ιδεολογία. Δεν πάω να «πουλήσω» κεντροδεξιά. Εχει να κάνει με την απλή λογική, πέρα και πάνω από κόμματα και «κουτάκια» ιδεολογίας, υπάρχει μία ξεκάθαρη λογική, η οποία λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να δείχνει αυτό που είναι. Και πάνω από όλα Ελλάδα είναι ο πολιτισμός μας», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, όπως είπε, θα προωθηθούν πολιτικές αναβάθμισης και συντήρησης, καθαριότητας και πρασίνου στον περιβάλλοντα χώρο, πωλήσεων αντιγράφων, καθώς και ανασυγκρότησης του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ).

Ο κ. Σαμαράς ανακοίνωσε πως δωρεάν είσοδο θα δικαιούνται όσοι έχουν ενεργό κάρτα ανεργίας, ενώ σε λίγο αυτή η πολιτική θα επεκταθεί για τους ανέργους και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους.

ethnos.gr