Ανοίγει σήμερα τις πύλες του το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας

09.47

Στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελεύθερνας είναι στραμμένοι σήμερα οι προβολείς των διεθνών μέσων ενημέρωσης, καθώς στις 7 το απόγευμα ανοίγει και επίσημα τις πύλες του για το κοινό το μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας.
 
Τα εγκαίνια θα γίνουν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ θα παραστεί και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης, Μπαλτάς.

 
Το τελετουργικό των εγκαινίων περιλαμβάνει: Ομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του Υπουργού Πολιτισμού, Αριστείδη Μπαλτά, του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης Οδυσσέα Ζώρα, του Δημάρχου Γιώργου Μαρινάκη, της Εφόρου Αρχαιοτήτων του Ν. Ρεθύμνου, Αναστασίας Τζιγκουνάκη.
 
Θα ακολουθήσει η ομιλία του καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και οραματιστή του μουσείου, Νίκου Σταμπολίδη και στη συνέχεια η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου θα απαγγείλει το τμήμα που σώζεται από την τραγωδία του Ευριπίδη «Κρήτες», το οποίο μιλάει για τη γέννα του Δία στην Ίδη, για τους Κουρήτες και τον χορό και το χτύπημα των τυμπάνων και των ασπίδων τους για να προστατεύσουν το νήπιο Δία να μην τον φάει ο Κρόνος.
 
Θα ακολουθήσει κουρήτικος χορός.
 
Αμέσως μετά ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κάνει τα εγκαίνια στο εσωτερικό του μουσείου.
 
Για τον κόσμο που θα προσέλθει στα εγκαίνια, οι πολιτιστικοί σύλλογοι των χωριών Ελεύθερνα και Αρχαία Ελεύθερνα, με τη συμβολή των κατοίκων θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακό κέρασμα στην ταβέρνα Πανόραμα, πλησίον του Μουσείου, ενώ η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τους νέους του Συλλόγου της Ελεύθερνας.
 
Το μουσείο
 
Το Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας -το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη και το τέταρτο ανάλογο στην Ελλάδα μετά τα μουσεία της Ολυμπίας, των Δελφών και της Βεργίνας- στόχο έχει να «ταξιδέψει» όλους τους επισκέπτες στην αυγή του ελληνικού πολιτισμού και τον Όμηρο, να τους δώσει την ευκαιρία να θαυμάσουν πλήθος ευρημάτων από τη μακροχρόνια αρχαιολογική ανασκαφή, που μέσα σε ένα αλώβητο, φυσικού κάλλους τοπίο αποτελεί πόλο έλξης πολύμορφου τουρισμού από όλο τον κόσμο.
 
Οι τρεις αίθουσες του Μουσείου φιλοξενούν όλη την ιστορία της πόλης από το 3000 π.Χ. έως το 1300 μ.Χ.: τεσσερισήμισι χιλιετίες με αντικείμενα καθημερινής ζωής και έργα τέχνης από την προϊστορία, τα γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά, ρωμαϊκά και πρωτοβυζαντινά και βυζαντινά χρόνια.
 
Η μεγαλύτερη σε μέγεθος Αίθουσα Α περιλαμβάνει εκθέματα που επελέγησαν για μια πρώτη παρουσίαση της διαχρονικής δημόσιας, πολιτικής, θρησκευτικής, κοινωνικής και ιδιωτικής ζωής της Ελεύθερνας, αλλά κυρίως αντικείμενα εισηγμένα από άλλες πόλεις της Κρήτης και περιοχές όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, οι Κυκλάδες, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, η Μικρά Ασία, η Κύπρος, η Φοινίκη και γενικότερα η συροπαλαιστινιακή ακτή, η Αίγυπτος.
 
Ξεχωρίζει η χάλκινη ασπίδα που βρέθηκε στον τάφο «των πολεμιστών» και χρονολογείται ανάμεσα στο 830-820 π.Χ. και το 730-720 π.Χ. Δίπλα, αντίγραφα της ασπίδας χρησιμεύουν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, επιτρέποντας παράλληλα σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης την «ανάγνωσή» της μέσω της ψηλάφησης.
 
Στην Αίθουσα Β αναπτύσσεται η θρησκευτική και η λατρευτική ζωή στην Ελεύθερνα, από την Πρώιμη Εποχή του Σιδήρου έως και τα βυζαντινά χρόνια. Παρουσιάζεται, επίσης, το Μνημείο 4Α, ηρώο-ιερό, που ερμηνεύεται ως κενοτάφιο, αποτελώντας ένα από τα πρώτα μνημεία του «αγνώστου» στρατιώτη στην παγκόσμια ιστορία. Στην αίθουσα εκτίθεται και ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της Νεκρόπολης της Ορθής Πέτρας, η «Κόρη της Ελεύθερνας», που συγγενεύει με το αριστουργηματικό δαιδαλικό άγαλμα, τη διάσημη «Κυρία της Ωσέρ», που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
 
Η Αίθουσα Γ είναι αφιερωμένη στις νεκροπόλεις της Ελεύθερνας. Παρουσιάζονται εδώ μόνον ευρήματα από τις ανασκαφές στην νεκρόπολη της Ορθής Πέτρας, καθώς σε αυτήν εικονογραφούνται περιγραφές από τον κόσμο του Ομήρου, όπως π.χ. το τελετουργικό τυπικό των ταφικών πυρών (καύσεων), ανάλογων δηλαδή με την ταφική πυρά του Πατρόκλου που περιγράφεται στη ραψωδία ψ της Ιλιάδας. Εδώ εκτίθεται η μοναδική ταφική πυρά με τον δειροτομηθέντα νεκρό, ένα εύρημα που έθεσε σε άλλη βάση την αλήθεια των στίχων του Ομήρου στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.
 
Στην ίδια αίθουσα οι επισκέπτες συναντούν της αριστοκράτισσες ιέρειες της Ελεύθερνας με όλον τον κτερισματικό πλούτο τους, λαμπρά, λεπτεπίλεπτης τέχνης κοσμήματα, υάλινα και φαγεντιανά, πήλινα και χάλκινα αγγεία, ειδώλια κ.ά.
Ακόμα ένα στοιχείο που κάνει τις αίθουσες του μουσείου να ξεχωρίζουν είναι οι βιντεοπροβολές που συνοδεύουν τα ευρήματα.
 
Στη Νότια Πτέρυγα του Μουσείου βρίσκονται το Ερευνητικό Κέντρο και το Κέντρο Μελέτης –οι χώροι δηλαδή όπου γίνεται όλη η έρευνα από έλληνες και ξένους επιστήμονες πολλών ειδικοτήτων, καθώς και ερευνητές και σπουδαστές διαφόρων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ασίας και της Αυστραλίας. Σε αυτούς τους χώρους σχεδιάζονται, επίσης, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του μουσείου.
 
Στον ισόγειο χώρο βρίσκονται οι αποθήκες και τα εργαστήρια συντήρησης, ενώ στη μεγάλη αυλή του Μουσείου δημιουργήθηκε ένα μικρό θέατρο για παραστάσεις, συναυλίες και δρώμενα.
 
 
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» (ΕΣΠΑ) από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι οποίοι είναι και οι φορείς λειτουργίας του. Η προσπάθεια ενισχύθηκε και από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το Ίδρυμα Ωνάση, την Alpha Bank και τη Grecotel (που αποτελούν Αριστίνδην μέλη της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας), καθώς και από άλλους οργανισμούς, ιδρύματα, φορείς και φυσικά πρόσωπα.
 
Έκτακτο σχέδιο από την Τροχαία – Δωρεάν δρομολόγια από το ΚΤΕΛ
 
Για τη διευκόλυνση των επισκεπτών και την αποφυγή κυκλοφοριακών προβλημάτων, η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνου έχει εκπονήσει ειδικό σχέδιο για σήμερα, με είκοσι τροχονόμους σε επιλεγμένα σημεία του οδικού δικτύου, και ικανό αριθμό πεζών αστυνομικών.
 
Το ΚΤΕΛ έχει προγραμματίσει δωρεάν δρομολόγια από το Ρέθυμνο προς το Μουσείο και επιστροφή, ενώ mini bus θα μεταφέρουν τους επισκέπτες που θα σταθμεύουν τα οχήματά τους στο Αρκάδι ή στις Μαργαρίτες που έχουν οριστεί ως σταθμοί μετεπιβίβασης, όταν θα έχει γεμίσει το πάρκινγκ του κέντρου Πανόραμα.
 
Από το ΚΤΕΛ έχουν προγραμματιστεί τρία δρομολόγια για το μουσείο της Ελεύθερνας με ώρες αναχώρησης στις 4, 4.30 και 5 το απόγευμα και επιστροφή στις 9, 9.30, 10 και 11 το βράδυ.