Άνοιξε τα χαρτιά του το ΔΝΤ. Το όφελος από την αναδιάρθρωση αποτιμάται στο 50% του ΑΕΠ έως το 2060!

06.48

Από την έκβαση της σημερινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (14:00, ώρα Ελλάδας) θα κριθεί η πολύμηνη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Όλα δείχνουν ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει και η Ελλάδα θα μπορεί να εκταμιεύσει «υπερδόση» 11 δισ. ευρώ, η οποία θα καλύψει τόσο τις τρέχουσες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας όσο και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Ωστόσο, η συζήτηση για το δημόσιο χρέος της χώρας αναμένεται να ανοίξει και να παραμείνει… ανοιχτή καθώς στο ζήτημα αυτό αποκλίνουν οι θέσεις της Γερμανίας και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ ακόμη μία εκκρεμότητα αποτελεί εάν θα συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Άνοιξε τα χαρτιά του το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ παρουσίασε χθες το προκαταρκτικό σχέδιο της ανάλυσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με το οποίο προτείνει:

1. Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του EFSF (130,9 δισ. ευρώ) κατά 14 χρόνια, του ΕSM (186 δισ. ευρώ) κατά 10 χρόνια και των διμερών δανείων από Ε.Ε.-GLF- (52,9 δισ. ευρώ) κατά 30 χρόνια.

2. Επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων του ESM κατά 6 χρόνια, του EFSF και των διμερών κατά 17-20 χρόνια αντίστοιχα.

3. Πλαφόν 1,5% για τα επιτόκια των δύο δανείων του ESM και του EFSF ώς το 2040. Μείωση του περιθωρίου (0,5%) με το οποίο προσαυξάνεται το κυμαινόμενο επιτόκιο των διακρατικών δανείων.

Η προσθήκη αυτού του μέτρου στα δύο προηγούμενα θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους κατά 53% του ΑΕΠ μέχρι το 2040 και 151% το 2060, ενώ θα μειώσει και τις χρηματοδοτικές ανάγκες κατά 22% έως το 2040 και 39% έως το 2060 κι έτσι πληρούνται οι στόχοι βιωσιμότητας του χρέους.

Σε όρους παρούσας αξίας του ΑΕΠ, το όφελος από την αναδιάρθρωση αποτιμάται στο 50% του ΑΕΠ έως την περίοδο του 2060.

Το Ταμείο τονίζει ακόμη ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πρέπει να έχουν εμπροσθοβαρή χαρακτήρα προκειμένου να αποκτήσει το ταχύτερο δυνατόν η χώρα επενδυτική εμπιστοσύνη, ενώ προτείνει και αυτόματο μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους μετά το πρόγραμμα που θα διασφαλίζει βιωσιμότητα.

Προτείνει συγκεκριμένα:

α. βραχυπρόθεσμα, η νέα δόση από τον ESM να δοθεί με τους νέους όρους, για να περάσει μήνυμα στις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων,

β. μεσοπρόθεσμα, την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων (επέκταση ωρίμανσης, περιόδου χάριτος) στη διάρκεια του προγράμματος, αναλόγως της προόδου στην εφαρμογή του, και μιλά για αναδιάρθρωση λήξεων και επιτοκίων στο 1/3 των δανείων μετά από κάθε επιτυχημένη χρονιά,

γ. μακροπρόθεσμα, θέσπιση αυτόματου μηχανισμού που θα ενσωματώνει συμμετρικές προσαρμογές στην εξυπηρέτηση του χρέους στην περίπτωση απότομων μεταβολών του ΑΕΠ.

Με ερωτήματα η στάση Σόιμπλε

Στο χθεσινό κυβερνητικό μπρίφινγκ, η «Εφ.Συν.» ζήτησε από την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φρεντερίκε φον Τισενχάουζεν, να απαντήσει εάν θα εκταμιευτεί σήμερα η δόση προς την Ελλάδα, αλλά και τι θα γίνει με το θέμα του ελληνικού χρέους και την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οπως είπε η εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ -μεταξύ άλλων- «τις τελευταίες δύο εβδομάδες υπήρξαν πολύ εντατικές εργασίες. Σας παραπέμπω στις δηλώσεις του υπουργού, ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει πρόοδος. Οι δηλώσεις το Σαββατοκύριακο μιλούν από μόνες τους».

Σχετικά με το εάν το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, η ίδια τόνισε: «Γνωρίζετε τη θέση της κυβέρνησής μας ότι θεωρούμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ απαραίτητη, αλλά και τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά πιθανή ελάφρυνση του χρέους. Δεν υπάρχει εδώ αυτή τη στιγμή κάποια αλλαγή».

Σε ό,τι αφορά το ύψος της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα και το εάν αυτή θα φτάνει, όπως φημολογείται, τα 11 δισ., η κ. Τισενχάουζεν είπε: «Ολοι ξέρουμε ότι στο ελληνικό πρόγραμμα δεν υπάρχει πλάνο εκταμίευσης με συγκεκριμένους αριθμούς».

Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε αρνήθηκε να αξιολογήσει τα μέτρα που ψηφίστηκαν στην Αθήνα και το εάν αυτά επαρκούν. Είπε πως δεν είναι δουλειά του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών να κάνει κάτι τέτοιο και πως αυτό είναι καθήκον των θεσμών.

Στο Βερολίνο, πάντως, πιστεύουν ότι η συζήτηση για το τι θα γίνει με το θέμα του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συνεχιστεί και να μπει ως θέμα στο επόμενο Eurogroup, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές Ιουνίου.

efsyn.gr