Αντιδράσεις για την επικείμενη κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

14.39

Ένα σημαντικός θεσμός, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου αναμένεται να κλείσει στο αμέσως επόμενο διάστημα με τις αρμοδιότητες του να μεταφέρονται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού. Είναι ένας από τους 21 οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που καταργούνται με το σχέδιο νόμο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και απολύονται οι εργαζόμενοι σε αυτούς.  

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο εφιστούν την προσοχή στην μεταφορά των αρμοδιοτήτων του και ισχυρίζονται ότι δεν θα μεταφερθούν και οι δράσεις του παρά μόνο οι "θεωρητικές" αρμοδιότητες, οδηγώντας στην πρακτική κατάργηση του πολιτιστικού θεσμού.  

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι ειδικά στους καιρούς μας, της οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής κρίσης η υποστήριξη του ελληνικού βιβλίου και η ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων για την ενίσχυσή του θα έπρεπε να αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας.  

Η πλήρης επιστολή των εργαζομένων:  

Αγαπητοί φίλοι,   Όπως γνωρίζετε επίκειται η συζήτηση στη Βουλή ενός Σχεδίου Νόμου από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, με το οποίο καταργούνται 21 οργανισμοί και φορείς του Δημοσίου και απολύονται οι εργαζόμενοι σε αυτούς. Μεταξύ αυτών είναι και το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), του οποίου οι αρμοδιότητες μεταφέρονται στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Μην αναζητήσετε τους λόγους για τους οποίους θέλουν να καταργήσουν το ΕΚΕΒΙ. Δεν θα τους βρείτε πουθενά. Διότι, απλούστατα, δεν υπάρχουν. Ο νυν Υπουργός Πολιτισμού ισχυρίζεται ότι ο ίδιος δεν θέλει να το κλείσει αλλά αποτελεί απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου. Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τζαβάρας επικαλέστηκε προσχηματικά ένα θέμα ελάσσονος σημασίας –και το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν προήλθε από το ΕΚΕΒΙ και τους εργαζομένους του. Φαίνεται, επομένως, πως το ΕΚΕΒΙ έχει πέσει θύμα της ακατανόητης επιδίωξης για πάση θυσία απολύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η επικαλούμενη «μεταφορά αρμοδιοτήτων» (προσοχή: «αρμοδιοτήτων» που είναι θεωρία, όχι «δράσεων» που είναι πράξη) στο ΕΙΠ δεν υποστηρίζεται από καμία λογική επαγωγή, όσο καλοπροαίρετη κι αν είναι.  

Αγαπητοί φίλοι, Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή, που θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες, προσπαθούμε να πείσουμε όσο γίνεται περισσότερους ότι δεν πρέπει να καταργηθεί το ΕΚΕΒΙ και ότι, αντίθετα, σε καιρούς οικονομικής, παραγωγικής και, εντέλει, κοινωνικής κρίσης η υποστήριξη του ελληνικού βιβλίου και η ανάπτυξη πολλαπλών δράσεων για την ενίσχυσή του θα έπρεπε να αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας. Σας παρακαλούμε, λοιπόν, αν βεβαίως το κρίνετε σκόπιμο, να στείλετε ένα έστω μικρό κείμενο προς τους εμπλεκόμενους εκπροσώπους της Κυβέρνησης (Υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Πολιτισμού) για τη σωτηρία του ΕΚΕΒΙ.  

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.  
Για το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΚΕΒΙ    

Η Πρόεδρος                                                                                                       Η Γραμματέας        

Γιούλη Μπαγετάκου                                                                                         Μάγδα Τσουμή    

Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού: minoff@culture.gr Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και

Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: http://www.ydmed.gov.gr/?page_id=48