Αντιεξουσιαστές μπήκαν στο προαύλιο της Βουλής

13.42
Περίπου 20 άτομα που συμμετέχουν στην κατάληψη της Πρυτανείας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου εισέβαλαν νωρίς το μεσημέρι στο προαύλιο της Βουλής, φώναξαν συνθήματα και μετά από λίγη ώρα αποχώρησαν.
 
 
Συγκεκριμένα, η ομάδα των αντιεσξουσιαστών παραβίασε την κεντρική είσοδο της Βουλής επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, μπήκαν στον προάυλιο χώρο της Βουλής και έφτασαν μέχρι την είσοδο του κεντρικού κτιρίου του κοινοβουλίου απέναντι από τον Εθνικό Κήπο.
Παρέμειναν στο προαύλιο της Βουλής για περίπου πέντε λεπτά, άνοιξαν πανό με την υπογραφή «αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας», πέταξαν φέιγ βολάν, φώναξαν συνθήματα υπέρ των απεργών πείνας, της αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού για λόγους υγείας και κατά των φυλακών τύπου Γ και αποχώρησαν.
Παράλληλα, για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη της πρυτανείας του πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ επεισοδιακή αποδείχθηκε η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των πανεπιστημιακών στα Προπύλαια.
Τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, εκδιώχθηκαν, όπως καταγγέλλουν, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο. Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών Αρχών του ΕΚΠΑ. Ωστόσο, τα περίπου εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια, με συνθήματα και ύβρεις.
Σε χθεσινή τους ανακοίνωση τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας ανέφεραν: «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος».
Στις 6 το απόγευμα αντιεξουσιαστές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης με αίτημα ανάλογο εκείνο των καταληψιών της πρυτανείας, δηλαδή την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ').
Η αστυνομία δεν έχει πάρει απόφαση για επέμβαση στην Πρυτανεία και χθες συνέλαβε 8 άτομα εκ των οποίων ο ένας έχει κατηγορηθεί για εμπρησμό.
Μπαράζ καταλήψεων
Σε κατάληψη τελεί, από τις 7 σήμερα το πρωί, το δημαρχείο Νέας Σμύρνης από ομάδα αντιεξουσιαστών, οι οποίοι έχουν κοινά αιτήματα με τους αντιεξουσιαστές που έχουν καταλάβει, εδώ και τρεις ημέρες, το κτίριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Οι καταληψίες ζητούν την απελευθέρωση συντρόφων τους, κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονται σε απεργία πείνας (Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας, Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης κ.α.), την κατάργηση της ειδικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ', καθώς και την οριοθέτηση της χρήσης και επεξεργασίας του DNA ως αποδεικτικού υλικού.
Ο δήμαρχος Νέας Σμύρνης, Σταύρος Τζουλάκης, εκτιμά ότι η κατάληψη έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα τερματιστεί εντός της ημέρας.
Υπό κατάληψη βρίσκεται το πολιτικό γραφείο του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη στο Ηράκλειο καθώς και τα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στην Πάτρα, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Συγκεκριμένα, οι νεαροί που κατέλαβαν το γραφείο του κ. Μιχελογιαννάκη στην πλατεία Κορνάρουν στο Ηράκλειο, ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.
Σε κατάληψη στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, στο κέντρο της Πάτρας, έχει προχωρήσει ομάδα αντιεξουσιαστών. Οι αντιεξουσιαστές έχουν αναρτήσει πανό, στα οποία αναγράφονται συνθήματα κατά των φυλακών υψίστης ασφαλείας και ταυτόχρονα ζητούν την αποφυλάκιση κρατουμένων.
Επίσης, μία δεύτερη ομάδα αντιεξουσιαστών βρίσκεται στην είσοδο των γραφείων της νομαρχιακής επιτροπής, στην οδό Κορίνθου, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

ethnos.gr