Αντιπερισπασμός Ερντογάν με επιδόματα για τα θύματα

11.07

Να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που προκάλεσε επιχειρεί ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί τώρα να ανακόψει το κύμα έντονης αγανάκτησης που έχει προκαλέσει η στάση του κατά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Σόμα.

Από την Τρίτη η χώρα βρίσκεται σε αναβρασμό με το σύνθημα ότι η τραγωδία στη Σόμα «δεν είναι ατύχημα, είναι δολοφονία».

Το Σάββατο η αστυνομία διέλυσε με τη βία και με τη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων τους περίπου 10.000 ανθρώπους που διαδήλωναν στη Σόμα καταγγέλλοντας τις συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων.

Ακόμη, φοιτητές έχουν καταλάβει από την Παρασκευή τη Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών του Πολυτεχνείου της Κωνσταντινούπολης, και η διαμαρτυρία τους απέδωσε ήδη καρπούς, καθώς το εκπαιδευτικό ίδρυμα ανακοίνωσε ότι διέκοψε τις σχέσεις της με τους ιδιοκτήτες του Soma Komur που συμμετείχαν στο διοικητικό συμβούλιο του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Η κατάληψη της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων-Μεταλλουργών όμως στρέφεται και κατά της ισλαμικής συντηρητικής κυβέρνησης του Ερντογάν, που κατηγορείται ότι κάλυψε το γεγονός ότι το κέρδος τίθεται πάνω από την ασφάλεια στα ιδιωτικοποιημένα ορυχεία της Τουρκίας. Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση Ερντογάν είχε απορρίψει, ως τακτικισμό, αίτημα της αντιπολίτευσης να διερευνηθούν μικρότερα εργατικά ατυχήματα στα ορυχεία της Μαγνησίας. Τώρα, όμως, η κυβέρνηση αλλάζει ρότα.

Συνελήφθησαν συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρείας που είχε τη διαχείριση του ορυχείου στο πλαίσιο της έρευνας για το δυστύχημα που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 301 άνθρωποι.

Επιπλέον, μετά τα βίντεο που ήρθαν στη δημοσιότητα και δείχνουν το ανάλγητο και αλαζονικό ύφος του Τούρκου πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προσπαθεί να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, ανακοινώνοντας ότι οι συγγενείς των νεκρών θα λάβουν κρατικά επιδόματα και θα έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης στο Δημόσιο.

Οι νεκροί θα χαρακτηριστούν «μάρτυρες», όρος που συνήθως χρησιμοποιείται για θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων. Το ύψος του μηνιαίου επιδόματος που θα λάβουν οι οικογένειες των ανθρακωρύχων αναμένεται να οριστεί εντός των επόμενων ημερών, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν έχει εκφράσει την επιθυμία του η διαδικασία να πραγματοποιηθεί σύντομα και αποτελεσματικά. Αρκετοί επιχειρηματίες, εξάλλου, όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ, προσφέρθηκαν να καλύψουν τα έξοδα για την εκπαίδευση των παιδιών των νεκρών, ενώ ορισμένες τράπεζες προτίθενται να διαγράψουν τα χρέη δανειοληπτών.

Η ανάλγητη αντίδραση του Ερντογάν στην τραγωδία αποτυπώθηκε σε βίντεο, όπου ο πρωθυπουργός φαίνεται να πλησιάζει έναν νεαρό άνδρα που βρισκόταν μεταξύ των διαδηλωτών στην Σόμα. «Μη φέρεστε με αγένεια. Ο,τι έγινε, έγινε. Είναι θέλημα του θεού. Αν γιουχάρετε τον πρωθυπουργό αυτής της χώρας, θα σας χαστουκίσει» ακούγεται να λέει στον άνδρα, ενώ κάποιος του απαντά: «Φυσικά και θα μας χαστουκίσετε, κύριε πρωθυπουργέ. Σας αγαπάμε τόσο πολύ, αλλά υποφέρουμε».

Η συμπεριφορά του Ερντογάν τον απομακρύνει από τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων του, καθώς οι νεκροί ανθρακωρύχοι προέρχονται από τα λαϊκά, συντηρητικά και βαθιά θρησκευόμενα στρώματα που παραδοσιακά στηρίζουν το κόμμα του.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ – ethnos.gr