Αντίστροφη μέτρηση για το μυστικό της Αμφίπολη: Κρίσιμες ανακοινώσεις έως την Παρασκευή

16.40

Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη του μυστικού ή των μυστικών που κρύβει ο τύμβος της Αμφίπολης έχει ήδη ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ή το αργότερο την Παρασκευή αναμένονται σημαντικές ανακοινώσεις από το υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία της ανασκαφής.

Προς το παρόν πάντως το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει προχωρήσει σε καμία νεότερη ενημέρωση για νέα ευρήματα.

Χθες σήμανε συναγερμός όταν αστυνομικές δυνάμεις έφτασαν στο σημείο των ανασκαφών, αφού διέρρευσαν φήμες πως οι αρχαιολόγοι εντόπισαν κάτι σημαντικό και συγκεκριμένα δύο επιγραφές γι αυτό η ΕΛ.ΑΣ αύξησε τα μέτρα ασφαλείας. Τελικά οι αρχαιολόγοι είχαν ανακαλύψει τρία μέρη επιστυλίου, τα οποία είναι ιωνικού ρυθμού, με ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος και έπρεπε να μεταφερθούν στο μουσείο για να προστατευθούν και να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συντήρησης, ενώ πηγές του υπουργείου Πολιτισμού ανέφεραν στο ΑΠΕ ότι στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.

Δήλωση του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστα Τασούλα

Ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας ερωτηθείς για φήμες που ανεύθυνα κυκλοφορούν για ευρήματα στην ανασκαφή του λόφου Καστά στην Αμφίπολη, δήλωσε:

«Το ΥΠΠΟΑ και μόνον ενημερώνει τακτικά για την πορεία των ανασκαφικών εργασιών στο λόφο Καστά από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων. Έγκαιρα και υπεύθυνα πληροφορούμε για κάθε εύρημα που βρίσκεται και για την κατάστασή του. Αντιλαμβάνεστε συνεπώς ότι ενημερώνουμε για ό,τι βρίσκουμε. Δεν γίνεται να ενημερώνουμε και για ό,τι δεν βρίσκουμε!».

Συνεχίζονται οι εργασίες -Σκάψιμο με τα χέρια και το κοσκίνισμα

Με αφαίρεση των χωμάτων και της άμμου από τον τρίτο, αλλά και από τον δεύτερο θάλαμο συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης.

Στον δεύτερο θάλαμο οι αρχαιολόγοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Εθνος» έχουν απομακρύνει χώματα σε ένα ύψος σχεδόν τριών μέτρων κατω από το θόλο, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούν χώματα και από τον τρίτο θάλαμο με ταυτόχρονη υπσοστύλωση και αντιστήριξη του μνημείου γίνεται προκειμένου να υπάρχει εξισορρόπηση των πιέσεων και να διασφαλίζεται η στατική του επάρκεια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η είσοδος των αρχαιολόγων στο δεύτερο θάλαμο, γίνεται από την οπή του διαφραγματικού τοίχου στο πάνω τμήμα αριστερά, ενώ το ίδιο θα επιχειρηθεί και για την είσοδο στον τρίτο θάλαμο. Μάλιστα, για αυτό έχει ήδη αφαιρεθεί μια επιπλέον λίθος, που δεν δημιουργεί στατικό πρόβλημα, ώστε να βοηθηθεί η είσοδος των αρχαιολόγων και των εργατών.

Πάντως, οι εργασίες για την αφαίρεση των χωμάτων έχουν επιβραδυνθεί σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, καθώς η ανασκαφή βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση. Τα χώματα αφαιρούνται μόνο με τα χέρια των εργατών και μεταφέρονται με «ζεμπίλια». Στη συνέχεια τοποθετούνται πάνω σε ταινιόδρομο και καταλήγουν σε κόσκινο. Τα κομμάτια που συγκεντρώνονται ταυτοποιούνται από τους συντηρητές. Ετσι ελπίζουν και ότι θα βρουν και τα κομμάτια που λείπουν από τις Καρυάτιδες.

Πηγή: iefimerida.gr