Απαράδεκτες καταστάσεις στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων – Τι καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί

14.17

Περισσότερα προνόμια τείνουν να έχουν οι κρατούμενοι σε σχέση με τους υπαλλήλους μέσα στη φυλακή καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι του καταστήματος Κράτησης Χανίων στην Αγυιά. Οι ίδιοι αναφέρουν σε έγγραφο τους το οποίο έχει κοινοποιηθεί στην Ομοσπονδία αλλά και στον Εισαγγελέα επόπτη,  ότι έχουν φτάσει στο αμήν από τη συμπεριφορά της διοίκησης απέναντι τους αλλά και απέναντι στους κρατούμενους. Όπως καταγγέλλουν δεν τηρούνται πολλοί από τους κανονισμούς με ευθύνη του διευθυντή. Για παράδειγμα σε ότι αφορά στον θάνατο του κρατούμενου που κάηκε στο πειθαρχείο, ίσως αυτό να είχε αποφευχθεί εάν είχε τοποθετηθεί υπάλληλος στη στάση φύλακα.

Να σημειωθεί ότι τους τελευταίους 4 μήνες οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι φύλαξης έχουν διπλασιαστεί και από τους περίπου 35 που ήταν στο παρελθόν, τώρα είναι 75 μάχιμοι, γεγονός που κατατάσσει τη φυλακή υψίστης ασφαλείας στα Χανιά, τη δεύτερη μεγαλύτερη με 640 κρατούμενους, μετά τον Κορυδαλλό. Παρά την αύξηση στο προσωπικό όμως οι συνθήκες είναι απαράδεκτες καταγγέλλουν οι σωφρονιστικοί αφού σκίζονται αναφορές σωφρονιστικών σε βάρος κρατουμένων από τον διευθυντή της φυλακής παρουσία τους κρατούμενου γεγονός που καθιστά ανύπαρκτη την επιβολή των υπαλλήλων στις πτέρυγες.

Ο κ. Κώστας Χατζηδάκης, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων του καταστήματος κράτησης Χανίων και Οργανωτικός Γραμματέας της ΟΣΥΕ,  καταγγέλλει ότι 32 φυλακισμένοι κρατούνται στο αναρρωτήριο χωρίς να είναι άρρωστοι, αντί να μπουν σε κελιά, καθώς υπάρχουν 40 κενά κρεβάτια ενώ στα δύο κελιά που είναι σχεδόν σαν απομόνωση κρατούνται 7 άτομα χωρίς να ξέρουν οι υπάλληλοι το γιατί.

Οι έλεγχοι πάντως είναι δεκάδες μέσα στη φυλακή τα τελευταία χρόνια, όπου κάθε φορά εντοπίζονται κινητά τηλέφωνα και άλλα αντικείμενα που απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται από τους κρατούμενους.

Οι σωφρονιστικοί καταγγέλλουν ότι γίνονται επισκεπτήρια στο γραφείο του διευθυντή που απαγορεύεται από τον κανονισμό, ότι εντοπίζονται χρήματα σε κρατούμενους που επίσης απαγορεύεται, ενώ γιατρός κρατούμενος εξετάζει συγκρατούμενους του που επίσης δεν προβλέπεται.