Απελευθερώθηκε βρετανός όμηρος στη Λιβύη

13.26

Την απελευθέρωση του Ντέιβιντ Μπόλαμ, βρετανού δασκάλου που είχε απαχθεί στη Βεγγάζη της Λιβύης από ενόπλους, επιβεβαίωσε το Λονδίνο. Στη δημοσιότητα δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες ούτε για την ομάδα που κρατούσε τον Μπόλαμ ούτε για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωσή του -τα βρετανικά ΜΜΕ αφήνουν να εννοηθεί πως πληρώθηκαν λύτρα.

Δεν είναι επιβεβαιωμένο από ποια ομάδα είχε απαχθεί ο Μπόλαμ. Η απελευθέρωση ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά το νέο αποκεφαλισμό βρετανού ομήρου από την ISIS, του Άλαν Χένινγκ.

Ο Μπόλαμ ήταν διευθυντής του Ευρωπαϊκού Σχολείου στη Βεγγάζη. Στις 28 Αυγούστου, οι απαγωγείς του είχαν αναρτήσει στο Διαδίκτυο βίντεο 58 δευτερολέπτων, στο οποίο εμφανιζόταν να λέει ότι η ζωή του κινδυνεύει και ότι είχε απαχθεί «για πάρα πολύ καιρό».

Η απαγωγή του τον Μάιο δεν είχε δημοσιοποιηθεί μετά από αίτημα της οικογένειάς του, η οποία φοβόταν για τη ζωή του. Ο Μπόλαμ επέστρεψε σώος την περασμένη Πέμπτη στη Βρετανία, και η αίσια λήξη ανακοινώθηκε τις τελευταίες ώρες.

Σύμφωνα με το Associated Press, η ομάδα που τον κρατούσε «υπέγραφε» στο βίντεο ως «Στρατός του Ισλάμ», αλλά δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες πληροφορίες για την ίδια την ομάδα ή για διασυνδέσεις της με τα δίκτυα τζιχαντιστών.

Η ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης δεν δίνει λεπτομέρειες για το πώς διασφαλίστηκε η απελευθέρωση του Μπόλαμ. Το BBC μεταδίδει ότι στο ίδρυμα που υπηρετούσε ο Μπόλαμ είχε φτάσει αίτημα για λύτρα και «χρήματα άλλαξαν χέρια» με τη διαμεσολάβηση τοπικών πολιτικών ομάδων, χωρίς όμως εμπλοκή της βρετανικής κυβέρνησης.