Απίστευτο φιάσκο με τζιχαντιστές να περιφέρονται ελεύθεροι στη Μασσαλία

14.40
Παρίσι
Όλα ήταν έτοιμα στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού για τη σύλληψη τριών γάλλων τζιχαντιστών που είχαν εκδοθεί από την Τουρκία και θα «στέλνονταν» στη γαλλική πρωτεύουσα. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την προαναγγελθείσα σύλληψη, την μετέδωσαν τα ΜΜΕ, αλλά τελικά οι τρεις ύποπτοι είχαν καταλήξει εξαιτίας ενός απίστευτου λάθους να κάνουν βόλτες στη Μασσαλία. 

Η υπόθεση θα ήταν αστεία εάν η Γαλλία, που συμμετέχει στις επιδρομές κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ, δεν αγωνιούσε αυτές τις ώρες για την τύχη ενός ομήρου που έχει πέσει στα χέρια ισλαμιστών στην Αλγερία που δηλώνουν «αλληλέγγυοι» στην ISIS.

Πρόκειται για τρεις γάλλους υπηκόους που κατηγορούνται ότι βρέθηκαν στη Συρία για πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών. Βρίσκονταν, σύμφωνα με τις κατηγορίες, στη Συρία από τον Μάρτιο του 2013 και τέθηκαν υπό κράτηση από τις τουρκικές αρχές πριν από έναν μήνα, όταν πέρασαν τη μεθόριο.

Ανάμεσά τους ήταν και ο γαμπρός του Μοχάμεντ Μεράχ, δράστης της επίθεσης του Μαρτίου του 2012 στην Τουλούζη με επτά νεκρούς. 

Η Τουρκία θα εξέδιδε τους τρεις στη Γαλλία, και είχε συνεννοηθεί με τις γαλλικές αρχές να τους παραλάβουν στο αεροδρόμιο Ορλί του Παρισιού το μεσημέρι της Τρίτης.

Εκεί φαίνεται ότι ξεκίνησε το φιάσκο: Ο πιλότος της πτήσης που θα πήγαινε στο Παρίσι αρνήθηκε να τους βάλει στο αεροσκάφος επειδή δεν είχαν τα απαραίτητα έγγραφα. Έτσι, οι τρεις οδηγήθηκαν από τις τουρκικές αρχές στην επόμενη πτήση προς τη Γαλλία, η οποία είχε συγκεκριμένα προορισμό τη Μασσαλία.

Όμως, όπως λέει το Παρίσι, η τουρκική πλευρά δεν έκανε τον κόπο να ενημέρωσει τους Γάλλους. Αποτέλεσμα: Οι αστυνομικοί στο Ορλί περίμεναν εις μάτην με τις χειροπέδες στα χέρια, την ώρα που οι τρεις ύποπτοι προσγειώνονταν στη Μασσαλία και περνούσαν, σαν να μη συνέβαινε τίποτε, από τις αποσκευές και τον έλεγχο. 

Στο ενδιάμεσο, τα γαλλικά ΜΜΕ είχαν ανακοινώσει, βάσει των αναφορών από το υπουργείο Εσωτερικών, τη «σύλληψη». Στη συνέχεια, το υπουργείο σιωπούσε για μερικές ώρες, ενώ διάφορες αντικρουόμενες αναφορές έφταναν στα ΜΜΕ, μέχρι που ανακοίνωσε ότι τελικά οι τρεις δεν είχαν συλληφθεί.

Newsroom ΔΟΛ