Από πλοίο σε πλοίο οι μετανάστες στην Παλιόχωρα – Περιμένουν στο κρύο και τη βροχή τον επόμενο σταθμό

17.42

Απίστευτες καταστάσεις σε ότι αφορά στη διαχείριση της καραβιάς των περίπου 400 μεταναστών ζουν από χτες όσοι βρίσκονται στην Παλιόχωρα. Για περισσότερες από 24 ώρες δεν είχε καταστεί εφικτή η μετακίνηση τους σε ένα σημείο ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες καταμέτρησης και καταγραφής τους, ενώ ακόμα και το που θα παραμείνουν μέχρι να αναχωρήσουν από τα Χανιά είναι ζητούμενο αφού και το πλοίο Σαμαριά είναι ανοιχτό και εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες.

Όλο το βράδυ οι λιμενικοί προσπαθούσαν να πείσουν τους μετανάστες που είχαν παραμείνει στη σαπιότρατα να κατέβουν και να μετακινηθούν στο Σαμαριά αλλά περίπου 300 άτομα αιγυπτιακής καταγωγής παρέμεναν πάνω στο σκάφος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες κάποιοι προσπαθούσαν να επιδιορθώσουν τη μηχανική βλάβη στο πηδάλιο και μάλιστα είχαν ζητήσει και ανταλλακτικό, για να καταφέρουν να φτάσουν στην Ιταλία. Τελικά την απόφαση του να κατέβουν την πήρε η τρικυμία που τους φόβισε ότι το πλοίο θα χτυπήσει στα βράχια και θα ναυαγήσει και έτσι κατέβηκαν σήμερα το πρωί.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο ο καθένας από αυτούς φέρεται να πλήρωσε 5.000 δολάρια στους δουλέμπορους για να καταφέρει να φτάσει στην Ιταλία.

Σε ότι αφορά στη διαδικασία που θα τους οδηγήσει στα κέντρα υποδοχής μεταναστών πιθανότατα της Αθήνας, θα πρέπει πρώτα να εντοπιστούν ανάμεσα τους οι δουλέμποροι για να δώσει εντολή ο Εισαγγελέας αναχώρησης των υπολοίπων αφού βέβαια καταμετρηθούν. Τα γυναικόπαιδα θα μείνουν στον πολιτιστικό σύλλογο Κανδάνου.

Ο Δήμος Καντάνου Σελίνου έδωσε αδιάβροχα στους ανθρώπους αλλά και στους λιμενικούς, ενώ το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, θα φροντίσει στο εξής για τη σίτιση τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης έκανε λόγο χτες για 400 άτομα και με κατεπείγουσα επιστολή στην Κομισόν ζήτησε την άμεση μετεγκατάσταση των μεταναστών, με τον Αντιπεριφερειάρχη να τονίζει ότι δεν υπάρχει χώρος για τόσα άτομα στα Χανιά, ούτε ο εκθεσιακός χώρος στην Αγυιά.

Στο μεταξύ ο 15χρονος που διεκομίσθη την Τρίτη στο Νοσοκομείο Χανίων καθώς πάσχει από ζακχαρώδη διαβήτη, τελικά κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του στο ΠΑΓΝΗ λόγω υποτροπής της νόσου.