Από την Κυριακή τέλος στην επίδειξη των πιστοποιητικών covid

15.27

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάργηση της επίδειξης των δικαιολογητικών. Η κλεψύδρα σε 48 ώρες θα αδειάσει και μετά από δύο χρόνια, δε θα γίνεται διαχωρισμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων ή νοσούντων στις επιχειρήσεις εστίασης αλλά και τις εμπορικές. Ουσιαστικά από 1η Μαΐου μέχρι 31 Αυγούστου αυτό που αλλάζει είναι η κατάργηση της επίδειξης των πιστοποιητικών και στις πύλες εισόδου της χώρας και η επαναφορά της χωρητικότητας στα καταστήματα στο 100%, χωρίς τους περιορισμούς σε αποστάσεις και αριθμό.

Ωστόσο μέχρι τα τέλη Μαΐου σε όλους τους εσωτερικούς χώρους η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική και υπάρχει ισχυρή σύσταση για την χρήση της στους εξωτερικούς, όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενδεικτικό πάντως είναι ότι σε μία βόλτα σήμερα το πρωί στα Χανιά, η πλειοψηφία των τουριστών δε φορούσε μάσκα στους εξωτερικούς χώρους που άλλωστε δεν είναι υποχρεωτικό, σε αντίθεση με τους Χανιώτες που κάποιοι φοράνε και άλλοι όχι σε ένα ποσοστό περίπου του 50%.

Οι εργαζόμενοι που παραμένουν ανεμβολίαστοι από 1η Μαΐου δε θα κάνουν δύο ράπιντ τεστ για την εργασία τους αλλά 1, με εξαίρεση εκείνους που δουλεύουν σε ΜΦΗ και στα νοσοκομεία.

Πάντως και οι ίδιοι οι πολίτες έχουν χαλαρώσει στην συμπεριφορά τους απέναντι στον ιό, είτε από την κόπωση των δύο ετών με περιορισμούς, είτε από το γεγονός ότι ένα μεγάλο ποσοστό έχει εμβολιαστεί και ένα αρκετά μεγάλο έχει νοσήσει και κάπως έτσι χτίστηκε ένα τοίχος ελαφριάς νόσησης του κορωνοϊού.