Αποχρωματισμός δοντιών: Πού οφείλεται, πώς θα τον προλάβετε

14.40

Εάν δεν ανήκετε στους τυχερούς που η φύση τους έχει «προικίσει» με λευκά δόντια, έχετε ένα λόγο παραπάνω να προσέχετε τη στοματική υγεία σας και να αποφεύγετε τους παράγοντες που προκαλούν αποχρωματισμό των δοντιών.

Τα δόντια γκριζάρουν για διάφορους λόγους:

Τροφές και ποτά
Ο καφές, το κόκκινο κρασί, το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και κάποια λαχανικά μπορεί να αφήσουν λεκέδες στα δόντια.
Κακή στοματική υγιεινή

Εάν δεν βουρτσίζετε τακτικά τα δόντια σας και δεν χρησιμοποιείτε νήμα για την απομάκρυνση της πλάκας, αυξάνετε τις πιθανότητες να γκριζάρουν τα δόντια σας.

Τραυματισμός
Ο τραυματισμός του δοντιού (π.χ. από πτώση) μπορεί να διαταράξει το σχηματισμό του σμάλτου στα μικρά παιδιά, τα δόντια των οποίων δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ακόμη. Ο τραυματισμός του δοντιού μπορεί να προκαλέσει αποχρωματισμό και σε ενήλικα.

Ασθένειες
Πολλές ασθένειες που επηρεάζουν το σμάλτο (τη σκληρή επιφάνεια του δοντιού, την αδαμαντίνη) και την οδοντίνη (το στρώμα που βρίσκεται κάτω από το σμάλτο) μπορούν να προκαλέσουν αποχρωματισμό. Επίσης, αποχρωματισμό των δοντιών μπορεί να προκαλέσουν και οι θεραπείες για ορισμένες παθήσεις, π.χ. ακτινοθεραπεία στο κεφάλι και στον αυχένα ή χημειοθεραπεία.
Οδοντιατρικά υλικά

Ορισμένα υλικά που χρησιμοποιούν οι οδοντίατροι, π.χ. αμαλγάματα και ιδίως όσα περιέχουν θειούχο άργυρο, μπορεί να δώσουν μια γκριζόμαυρη απόχρωση στο δόντι.

Ηλικία
Όσο γερνάμε, φθείρεται το εξωτερικό στρώμα του σμάλτου κι αποκαλύπτεται το φυσικό κίτρινο χρώμα της οδοντίνης.

Γενετική προδιάθεση
Κάποιοι άνθρωποι από τη φύση τους έχουν πιο ανοιχτόχρωμο ή παχύτερο σμάλτο από άλλους.

Κάπνισμα
Το κάπνισμα ή το μάσημα καπνού μπορεί να αφήσει λεκέδες στα δόντια.
bigstock Close up shot of awesome healt 49964162
Πώς θα προλάβετε τον αποχρωματισμό των δοντιών

Για να μην γκριζάρουν τα δόντια σας, πρέπει να αλλάξετε μερικές απλές καθημερινές συνήθειες.

Εάν πίνετε καφέ ή καπνίζετε, προσπαθήστε να μειώσετε τους καφέδες και τα τσιγάρα ή να τα κόψετε τελείως.

Επίσης, φροντίστε την υγιεινή της στοματικής σας κοιλότητας με τακτικό βούρτσισμα και χρήση οδοντικού νήματος και κάντε καθαρισμό στον οδοντίατρο μια φορά το εξάμηνο.

Αν τα δόντια σας αλλάξουν χρώμα για ανεξήγητους λόγους και εμφανίζετε και άλλα συμπτώματα, επισκεφθείτε τον οδοντογιατρό σας.

Τέλος, έχετε την επιλογή να κάνετε λεύκανση δοντιών ακολουθώντας την κατάλληλη για τα δόντια σας μέθοδο που θα σας συστήσει ο οδοντίατρός σας.

onmed.gr