Αποφυλακίζεται ο πλέον διαβόητος εκτελεστής του Απαρτχάιντ

16.42
Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Νοτίου Αφρικής αποφάσισε την αποφυλάκιση υπό όρους του Ευγένιου ντε Κοκ, του πλέον διαβόητου εκτελεστή του Απαρτχάιντ, υπεύθυνου για απαγωγές, βασανιστήρια και δολοφονίες αντικαθεστωτικών, ο οποίος ήταν στη φυλακή από το 1994.
 
«Προς όφελος της εθνικής συνεννόησης, αποφάσισα την αποφυλάκιση υπό όρους του Ντε Κοκ», δήλωσε ο υπουργός Μάικλ Μασούτα προσθέτοντας ότι οι όροι αποφυλάκισης του πρώην συνταγματάρχη της αστυνομίας δεν θα δημοσιοποιηθούν.
 
Ο υπουργός είχε αρνηθεί τον Ιούλιο προηγούμενο αίτημα αποφυλάκισης του «υπ. αριθμόν ένα εκτελεστή» εκτελεστή του Απαρτχάιντ, 66 ετών σήμερα, γιατί οι οικογένειες των θυμάτων δεν είχαν ερωτηθεί.
 
Είχε καταδικαστεί το 1996 σε ποινές δύο φορές ισόβιας κάθειρξης και 212 χρόνια φυλάκισης για 89 εγκλήματα και αδικήματα που διέπραξε όταν ήταν επικεφαλής τάγματος θανάτου του ρατσιστικού καθεστώτος.
 
Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης, που συγκροτήθηκε για να αποκαλύψει και ενδεχομένως να συγχωρήσει τα εγκλήματα του Απαρτχάιντ, τού χορήγησε στη συνέχεια αμνηστία για ένα μεγάλο μέρος των εγκλημάτων του, συμπεριλαμβανομένων δύο βομβιστικών επιθέσεων και 12 δολοφονιών αγωνιστών κατά του Απαρτχάιντ.
 
Ωστόσο, η Επιτροπή αρνήθηκε να του χορηγήσει αμνηστία για τις δολοφονίες πέντε ανδρών το 1992, εκτιμώντας ότι τα θύματα δεν είχαν σχέση με το αντάρτικο κατά του Απαρτχάιντ και ότι δεν μπορoύσε να γίνει επίκληση ενός πολιτικού κινήτρου. Συνεπώς ο Ντε Κοκ έμεινε στην φυλακή.
 
Στη διάρκεια της δίκης του και, ενώπιον της Επιτροπής, ο αυτοχαρακτηριζόμενος «κρατικός δολοφόνος» Ευγένιος ντε Κοκ αφηγείτο επί μακρόν, ψυχρά και με κάθε λεπτομέρεια σωρεία ωμοτητών που διαπράχθηκαν από το μυστικό τάγμα θανάτου Βλάκπλαας, του οποίου ηγείτο, μην παραλείποντας κανένα στοιχείο και αιτιολογώντας τις πράξεις του λέγοντας ότι είχε λάβει πολιτικές εντολές.
 
Το συγκεκριμένο τάγμα θανάτου πήρε το όνομά του από το αγρόκτημα Βλάκπλαας όπου είχε τη βάση του, κοντά στην Πρετόρια.
 
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό