Αποκάλυψη Reuters: Το Ισραήλ «τέσταρε» τους S-300 με την άδεια της Ελλάδας. Διαψεύδει το ΓΕΑ

07.47

Αυτό αποκαλύπτει το Reuters, επικαλούμενο στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές. Οπως αναφέρει το πρακτορείο, το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, το οποίο αγοράστηκε από την Κύπρο πριν από 18 χρόνια, αλλά τελικώς κατέληξε στην Κρήτη, ενεργοποιήθηκε κατά τη διάρκεια κοινών αεροπορικών ασκήσεων της Ελλάδας και του Ισραήλ τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015.

Η ενεργοποίηση επέτρεψε στα πολεμικά αεροσκάφη του Ισραήλ να δοκιμάσουν πώς ακριβώς οι S-300 (τους οποίους έχουν προμηθευτεί από τη Ρωσία χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Συρία και το Ιράν) «κλειδώνουν» τη θέση των αεροσκαφών, συλλέγοντας έτσι πληροφορίες για το πώς μπορούν να μπλοκάρουν ή να αποπροσανατολίσουν τα ραντάρ του ρωσικού πυραυλικού συστήματος.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα προχώρησε στη συγκεκριμένη κίνηση μετά από αίτημα των ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό εάν το Ισραήλ μοιράστηκε με τους συμμάχους του τα δεδομένα που συνέλεξε.

«Μέρος των ασκήσεων περιελάμβανε ελιγμούς των ισραηλινών αεροσκαφών ενάντια στα αντιαεροπορικά συστήματα της Ελλάδας», ανέφερε πηγή του Reuters, ενώ άλλες δύο πηγές ανέφεραν ενεργοποίηση του συστήματος S-300 στην Κρήτη.

Οι πηγές μίλησαν στο πρακτορείο με υπό την προϋπόθεση της μη αναφοράς ονόματος ή εθνικότητας. Τα γενικά επιτελεία Ελλάδας και Ισραήλ αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ή να διαψεύσουν τη χρήση των S-300 για την εκπαίδευση Ισραηλινών πιλότων, ενώ ανώτερος αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Άμυνας, όταν ρωτήθηκε εάν το σύστημα λειτουργούσε κατά τη διάρκεια των ελληνοϊσραηλινών ασκήσεων, αρκέστηκε να πεί ότι «αυτή τη στιγμή το σύστημα των S-300 δεν είναι σε λειτουργία»…

Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γενική πολιτική της Ελλάδας είναι να μην επιτρέπει σε τρίτες χώρες να πραγματοποιούν δοκιμές για τις δυνατότητες του συστήματος.

Το ΓΕΑ διαψεύδει

Τα δημοσιεύματα σε μερίδα ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, που αποδίδονται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters και αφορούν σε εκπαίδευση μαχητικών αεροσκαφών ξένης χώρας στην αντιμετώπιση του ελληνικού αντιαεροπορικού συστήματος S-300, κρίνονται παντελώς ανυπόστατα.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας διευκρινίζει ότι:
? Ουδέποτε πραγματοποιήθηκε τέτοιου είδους εκπαίδευση με οποιαδήποτε τρίτη χώρα.
? Πάγια και συνεχής πρακτική της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να μην αποκαλύπτει ευαίσθητες επιχειρησιακές δυνατότητες και δεδομένα.

Για ποιο λόγο η επίσκεψη Ισραηλινής αντιπροσωπείας στο ΠΒΚ;

συνοδευόμενοι από τον Υπαρχηγό ΓΕΕΘΑ Απτχο (Ι) Γεώργιο Παρασχόπουλο και το Ακόλουθο Άμυνας του Ισραήλ στην Ελλάδα, Σχη Yuval Gerbi, στα πλαίσια της επίσημης επίσκεψης της αντιπροσωπείας στην Κρήτη.
Κατά την επίσκεψη πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για την αποστολή, τις δραστηριότητες και τις δυνατότητες του ΠΒΚ.