Απολογισμός Ημερίδας για τη Σκλήρυνση κατά Πλάκας στο Ηράκλειο Κρήτης

10.17

Ελπιδοφόρα μηνύματα παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική Ημερίδα «Σύγχρονα θεραπευτικά δεδομένα στη σκλήρυνση κατά πλάκας» που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στον Κοινωνικό Χώρο των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο από την Ελληνική Εταιρεία για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας και την υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας GENESIS Pharma.

Ο Καθηγητής Νευρολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας για την ΣΚΠ, κος Ωρολογάς, ο Νευρολόγος, Επιμελητής Α? στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, κος Βασίλης Μαστοροδήμος, και η Νευρολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κα Δήμητρα Κοτζαμάνη, αναφέρθηκαν στα νεότερα δεδομένα, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας για το μέλλον στην αντιμετώπιση της νόσου. Συγκεκριμένα ο κος Ωρολογάς δήλωσε: «Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε μέσα από την εκδήλωση είναι μήνυμα αισιοδοξίας, καθώς τα όπλα που έχουμε στα χέρια μας αυξάνονται συνέχεια. Υπάρχει η δυνατότητα πλέον να επιλέξουμε την κατάλληλη αγωγή για τον κάθε ασθενή».

Τι είναι η Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μία φλεγμονώδης, αυτοάνοση νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του ίδιου του οργανισμού επιτίθεται στον εαυτό του. Συγκεκριμένα επιτίθεται σε μια πρωτεΐνη, τη μυελίνη η οποία περιβάλλει τα νευρικά κύτταρα. Εμφανίζεται κυρίως σε νεαρούς ενήλικες μεταξύ 20-40 ετών και προσβάλλει τις γυναίκες πιο συχνά από ότι τους άντρες. Η νόσος εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους όπως μουδιάσματα, αδυναμία στα άκρα, δυσκολία στη βάδιση και στην ισορροπία, θάμβος της όρασης, ίλιγγος, δυσκολία στην ομιλία κλπ. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται συνήθως αιφνίδια διαρκούν μερικές ημέρες ή και εβδομάδες και μετά υποχωρούν πλήρως ή μερικώς. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας περισσότεροι από 10.000 ασθενείς.

Ο κ. Α. Ωρολογάς, μίλησε για το θέμα της συμμετοχής του ασθενούς στην επιλογή της θεραπείας σε συνεργασία βεβαίως με τον ιατρό του. Οι επιλογές των ασθενών είναι πλέον αρκετές ώστε να επιλεγεί μια θεραπεία η οποία θα είναι κατάλληλη για την αντιμετώπιση της νόσου και θα ταιριάζει στον τρόπο ζωής του ασθενούς παρέχοντας του τη δυνατότητα να συμμορφώνεται στην αγωγή του.

Οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις
Ο κ. Β. Μαστοροδήμος αναφέρθηκε στις παλιότερες θεραπείες και το ρόλο τους στην αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και στις νέες θεραπείες οι οποίες κυκλοφόρησαν πρόσφατα στην Ελλάδα. Τα τελευταία 2 χρόνια είναι πλέον διαθέσιμες και στους Έλληνες ασθενείς 3 νέες θεραπείες. Το μονοκλωνικό αντίσωμα alemtuzumab, το οποίο χορηγείται σε δύο θεραπευτικές συνεδρίες, με διαφορά ενός έτους. Σε 2 τυχαιοποιημένες πολυκεντρικές μελέτες όπου συγκρίθηκε με ένα δραστικό φάρμακο, την ιντερφερόνη β1- α, εμφάνισε σημαντικά αποτελέσματα στις υποτροπές, στην εξέλιξη της αναπηρίας και στην απεικονιστική ενεργότητα της νόσου. Η τεριφλουνομίδη, αποτελεί φάρμακο πρώτης γραμμής, χορηγούμενο από το στόμα, παρόμοιας αποτελεσματικότητας με τις υπάρχουσες ενέσιμες θεραπείες πρώτης γραμμής. Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας, αποτελεί μια καινοτόμο θεραπεία πρώτης γραμμής, που συνδυάζει υψηλή αποτελεσματικότητα, ευνοϊκό προφίλ ανοχής και ασφάλειας και την ευκολία χορήγησης που παρουσιάζει μια από του στόματος θεραπεία. Αποτελεί μία επιπλέον θεραπευτική επιλογή και μπορεί να ωφελήσει ένα ευρύ φάσμα ασθενών με RRMS. Ο φουμαρικός διμεθυλεστέρας έχει αποδείξει κλινικά ότι δρα αποτελεσματικά σε σημαντικές παραμέτρους της δραστηριότητας της νόσου, όπως η συχνότητα των υποτροπών, η εμφάνιση νέων εστιών στον εγκέφαλο και η εξέλιξη της αναπηρίας. Έχει ήδη ευνοήσει χιλιάδες ασθενείς σε όλο τον κόσμο ενώ εκτιμάται ότι περισσότεροι από 170.000 ασθενείς έχουν λάβει θεραπεία με φουμαρικό διμεθυλεστέρα.

Η έρευνα γύρω από την σκλήρυνση κατά πλάκας είναι εντονότερη από ποτέ ενώ συνεχώς παρουσιάζονται νέα δεδομένα τόσο για την πρόγνωση όσο και για την αντιμετώπιση της νόσου, ενώ σειρά νέων ουσιών βρίσκονται σε διάφορες φάσεις έρευνας και ανάπτυξης, οι οποίες θα δώσουν ακόμα περισσότερες επιλογές στους ασθενείς. Ο κ. Μαστοροδήμος αναφέρθηκε και σε μια νέα, ήδη εγκεκριμένη θεραπεία η οποία πρόκειται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2016. Πρόκειται για την πεγκυλιωμένη ιντερφερόνη β 1-α, συγκρίσιμης αποτελεσματικότητας με τις ενέσιμες θεραπείες 1ης γραμμής, η οποία θα χορηγείται υποδορίως κάθε 2 εβδομάδες.
Αντιμετώπιση Διαταραχών Βάδισης και η επίδρασή τους στην ποιότητα ζωής
Η κα Δήμητρα Κοτζαμάνη μίλησε για τις διαταραχές της βάδισης στους ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι διαταραχές αυτές εμφανίζονται σε μεγάλο αριθμό ασθενών και επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα ζωής τους. Δυσχεραίνουν τη δυνατότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων, επηρεάζουν τη δυνατότητα για εργασία, τη συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις κλπ. Σημείωσε επίσης πως, οι διαταραχές της βάδισης μπορεί να εμφανιστούν νωρίς στην πορεία της νόσου και επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους πάσχοντες. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης όπως είναι η φυσικοθεραπεία, τα μυοχαλαρωτικά, αλλά και η φαμπριδίνη που αποτελεί τη μοναδική εγκεκριμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση των διαταραχών της βάδισης, σε ασθενείς που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Η φαμπριδίνη προσφέρει όφελος στους ασθενείς σε πολλά επίπεδα. Αυξάνει την ταχύτητα βάδισης αλλά και την αντοχή των ασθενών, μειώνει την κόπωση αλλά και την επίδραση της στην εκτέλεση καθημερινών δραστηριοτήτων ενώ βελτιώνει και τη λειτουργικότητα των ασθενών σε επαγγελματικό, κοινωνικό επίπεδο αλλά και στην καθημερινότητα τους. Το όφελος από τη θεραπεία με φαμπριδίνη αποτυπώνεται και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών που πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας. Καθώς η νόσος επηρεάζει κυρίως ανθρώπους που βρίσκονται στη δημιουργική φάση της ζωής τους η ανάγκη να διατηρηθεί ένα υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας είναι επιτακτική. Οι ασθενείς λοιπόν παροτρύνονται να συζητούν τα θέματα αυτά με τους ιατρούς τους καθώς υπάρχουν πλέον τρόποι αποτελεσματικής παρέμβασης.