Απονομή βραβείων και επαίνων του 3ου διαγωνισμού αφίσας – ομιλίες για τις απαρχές της Ελληνικής Τυπογραφίας και την ιστορία της αφίσας

07.55

Μια ιδιαίτερη εκδήλωση με αφορμή την απονομή των βραβείων και επαίνων του 3ου διεθνή διαγωνισμού αφίσας με θέμα “Τυπογραφία: Παρελθόν, παρόν και μέλλον” θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 7:30 μ.μ. στο πάντα φιλόξενο αμφιθέατρο του Μουσείου Τυπογραφίας.

Στην γεμάτη εκπλήξεις εκδήλωση, θα αποκαλυφθούν οι μεγάλοι νικητές που θα λάβουν σημαντικότατα χρηματικά έπαθλα (1000 ευρώ ο πρώτος, 700 ευρώ ο δεύτερος και 500 ευρώ ο τρίτος, χορηγία της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”), θα παρουσιαστούν οι 30 καλύτερες αφίσες που επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή και οι δημιουργοί τους θα λάβουν τιμητικές διακρίσεις.

Κύριος ομιλητής της βραδιάς θα είναι θα είναι ο Κωνσταντίνος Στάικος, αρχιτέκτων, ιστορικός του βιβλίου, με θέμα: “Οι απαρχές της ελληνικής τυπογραφίας”. Επίσης, μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία με θέμα “Τυπογραφία και αφίσα” θα κάνει και ο  Αντώνης Παπαντωνόπουλος, τυπογράφος – λιθογράφος & συνεργάτης του Μουσείου Τυπογραφίας .

Χαιρετισμούς θα απευθύνουν τα μέλη της κριτικής επιτροπής Γιώργος Ματθιόπουλος, καθηγητής Εφαρμογών στο Τμήμα Γραφιστικής της Σχολής Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθηνών, Αλέξανδρος Κοκκόλας, γραφίστας, καθηγητή Γραφιστικής στο Κολέγιο Βακαλό και Ελένη Σταυρίδη, γραφίστρια.
Ο φετινός διαγωνισμός έχει ιδιαίτερη αξία για το Μουσείο Τυπογραφίας καθώς τα διακεκριμένα έργα θα εκτίθενται στην αίθουσα όπου τον Μάιο του 2017 θα φιλοξενηθεί το Διεθνές Συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM).

Ο 3ος διεθνής διαγωνισμός αφίσας που οργάνωσε φέτος το μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Τυπογραφίας, έκανε φέτος ρεκόρ συμμετοχών. Διακόσια πενηντα δυο έργα από κάθε γωνιά του πλανήτη, έφτασαν στα χέρια των κριτών που είχαν το δύσκολο έργο να επιλέξουν τους 3 πρώτους και τους 30 επικρατέστερους.

Ο διαγωνισμός αφίσας "ενωσε" γραφίστες, καλλιτέχνες, εικαστικούς αλλά και ερασιτέχνες από -κυριολεκτικά- κάθε μήκος και πλάτος της Γης (Αθήνα, Κολοράντο (ΗΠΑ), Ουκρανία, Ρόδος, Μιλάνο (Ιταλία), Τεχεράνη (Ιράν), Ρωσία, Γαλλία, Αυστρία, Φλώρινα, Αμστερνταμ (Ολλανδία), Μαδρίτη (Ισπανία), Ταιλάνδη, Πειραιάς, Ιντιάνα (ΗΠΑ), Χανιά, Ηράκλειο, Λευκωσία (Κύπρος), Θεσσαλονίκη, Φθιώτιδα, Δουβλίνο (Ιρλανδία), Χαλκίδα, Πέλλα, Κορέα, Λευκορωσία, σλοβακία, Αλεξανδρούπολη, Πάτρα, Καρδίτσα, Καλύβια Αττικής, Αυστραλία, Λίβανος, Ομαν, Πολωνία, Βελιγράδι (Σερβία), Ραφήνα, Γερμανία, Χιλή, Ταιβαν, Καλαμάτα, Βρυξέλλες, Νέα Υόρκη, Ουγγαρία, Κολομβία, (Ν. Αμερική), Ελβετία, Εκουαδόρ, Τουρκία, Βελιγράδι, Λιθουανία, Μεσσήνη, Αγγλία, Αρμενία, Αυστραλία, Χαλκίδα, Ξάνθη, Μεξικό,  Ιλινόις (ΗΠΑ), Πολωνία, Κροατία, Ισπανία, Καναδάς, Πεκίνο, Πιερία, Τόκιο, Σουδάν, Βουλγαρία, Χιλή, Μπουένος Αιρες (Αργεντινή) , Λευκάδα, Κέιπ Τάουν (Νότιος Αφρική), Σερβία, Βενεζουέλα, Ινδία, Καράτσι, Τσεχία, Σουηδία, Πορτογαλία & Ινδονησία).  

Μετά την εκδήλωση τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν από την ιστοσελίδα του μουσείου typography-museum.gr, τη σελίδα του μουσείου στο facebook, την εφημερίδα “Χανιώτικα νέα” και τις ιστοσελίδες των χορηγών επικοινωνίας του διαγωνισμού.

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη!