Αρχισαν τα τηλεφωνήματα Τσίπρα για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

08.54

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία του να ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εφόσον, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ορίσει την ημέρα και την ώρα του Συμβουλίου. Οι εκτιμήσεις είναι ότι έως το μεσημέρι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει η εικόνα για το ζήτημα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για την ατζέντα του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών προκειμένου να δρομολογηθεί η σύγκλησή του άμεσα, με το Σάββατο να αποτελεί την πιθανότερη ημέρα.

Αν και στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται και η ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το προσφυγικό, στο επίκεντρο θα βρεθεί ο διάλογος για την κοινωνική ασφάλιση.

Η κυβέρνηση αναμένει τις προτάσεις των κομμάτων για το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και συνεννόηση. Εντούτοις, οι πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης είναι από εξαιρετικά επιφυλακτικές έως αρνητικές. Επιπλέον, η ΝΔ είναι σε φάση αναζήτησης νέου αρχηγού.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε πως θα τοποθετηθεί όταν υπάρξει επίσημη πρόσκληση από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι προτίθενται να προσέλθουν στο συμβούλιο αρχηγών, είναι πρόθυμοι να συζητήσουν το προσφυγικό και εθνικά θέματα, διαμηνύουν όμως εκ των προτέρων  ότι δεν θα γίνουν «συνένοχοι» σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, το οποίο, όπως σημειώνουν, άπτεται της κυβερνητικής πολιτικής.

Το ΚΚΕ απέρριψε κατηγορηματικά συμμετοχή του στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη θα συμμετάσχει, εμμένει όμως στην πρότασή της για οικουμενική κυβέρνηση. «Συναίνεση α λα καρτ δεν δίνω» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λεβέντης για το ασφαλιστικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση διέψευσε πληροφορίες ότι η κίνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ήταν σε συνεννόηση με τους δανειστές προκειμένου να διασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει το ασφαλιστικό.

Πηγή: in.gr