Αργεντινή: «Θα εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας χωρίς εκβιασμό»

13.26
Αρνείται η Αργεντινή να «υποκύψει στον εκβιασμό», όπως τον χαρακτηρίζει η πρόεδρός της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, για πλήρη αποπληρωμή σε δύο fund μετά την άρνηση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να εξετάσει έφεση επί της υπόθεσης.

Μερικές ώρες μετά την απόφαση, η πρόεδρος της Αργεντινής μίλησε για εκβιασμό από τα δύο fund που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση χρέους και ζητούν πληρωμή στο ακέραιο των ομολόγων που είχαν αγοράσει. 

Η απόφαση του Δικαστηρίου ήταν διπλό πλήγμα: Όχι μόνο δέχθηκε πως η Αργεντινή έχει υποχρέωση να αποπληρώσει 1,3 δισ. ευρώ στα δύο fund -το NML Capital, που έχει τη φήμη «γερακιού», και το Aurelius CM- αλλά έκρινε και ότι τα fund μπορούν να πάρουν πληροφορίες για περιουσιακά στοιχεία του αργεντινικού δημοσίου σε αμερικανικές τράπεζες. 

Το τελευταίο μπορεί να γίνει εφαλτήριο για μπλόκο στη διαδικασία αποπληρωμής αργεντινικού χρέους. Οι επόμενες πληρωμές πρέπει να γίνουν στις 30 Ιουνίου, δηλαδή σε δύο εβδομάδες.

«Η Αργεντινή έχει δείξει ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί, αλλά ως πρόεδρος της χώρας δεν μπορώ να την υποβάλω σε αυτόν τον εκβιασμό» είπε η Κίρσνερ. «Η Αργεντινή θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και δεν θα αθετήσει τις πληρωμές του αναδιαρθρωμένου χρέους της» τόνισε.

Χωρίς να παρέχει περαιτέρω διευκρινίσεις, ανέφερε ότι «δόθηκαν οδηγίες στο υπουργείο Οικονομικών να στηθούν όλα τα απαραίτητα μέσα ώστε να αποπληρωθούν όσοι εμπιστεύτηκαν την Αργεντινή».