Άργησαν φέτος οι ψεκασμοί. 9.000 κουνούπια σε ένα τετραγωνικό νερού!

18.50

Και ποιος δεν ενοχλείται από τα τσιμπήματα των κουνουπιών; Πόσοι δεν έχουν διακόψει τον ύπνο τους τη νύχτα από την έντονη φαγούρα κυνηγώντας τον ανεπιθύμητο επισκέπτη; Ειδικά φέτος σε όλη την Κρήτη και λόγω των βροχών μέσα στο καλοκαίρι τα κουνούπια και οι σκνίπες είναι πάρα πολλά. Δε φταίει όμως μόνο ο καιρός αφού για γραφειοκρατικούς λόγους οι ψεκασμοί καθυστέρησαν περίπου 20 μέρες.
 
Το πρόβλημα των κουνουπιών είναι εντονότερο σε περιοχές που υπάρχουν λιμνάζοντα νερά. Άραγε πόσα κουνούπια μπορούν να αναπαραχθούν σε ένα τετραγωνικό μέτρο νερού; Οι έρευνες δείχνουν περίπου 9.000!!!
 
Δεν είναι όμως μόνο οι περιοχές που βρίσκονται κοντά σε λίμνες και ποτάμια εκείνες που είναι εστίες κουνουπιών. Τι μπορεί να γίνει η φωλιά τους; Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Ε. Χανίων, Δημήτρη Νικολακάκη, τα βάζα στα οποία βάζουν φρέσκα λουλούδια στα νεκροταφεία, αφού το νερό αλλάζει συνήθως μια φορά την εβδομάδα.
 
Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης προτείνει στους πολίτες να ποτίζουν μόνο νωρίς το πρωί, ενώ τους καλεί να βάλουν στις πόρτες και τα παράθυρα τους σίτες και λαμπτήρες με κίτρινο χρώμα για να τα αποκλείσουν από τα σπίτια τους.
 
Ευτυχώς μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί κουνούπι που φέρει τον ιό του Δυτικού Νείλου.
 
Τέλος όσοι δεν θέλουν να χρησιμοποιούν χημικά εντομοαπωθητικά στο σπίτι τους υπάρχουν και άλλα φυσικά προϊόντα ενώ η παραδοσιακή κουνουπιέρα εξασφαλίζει έναν ήρεμο ύπνο…